Ben jij een echte keukenprins of keukenprinses? Dan weet je dat je jouw tools goed moet onderhouden. Keukenmessen horen vlijmscherp te zijn zodat jij de mooiste en lekkerste creaties kunt maken in je keuken. Je moet daarom je keukenmessen goed onderhouden. Hoe je dat het beste doet? Ik deel het in deze blog!

Keukenmessen onderhouden

Elk mes wordt na verloop van tijd bot. Zelfs het duurste en beste mes overkomt dit. Je kunt het vaak met het blote oog zien wanneer je mes bot is. Daarnaast kun je natuurlijk ook enkele testen uitvoeren. Een goed mes zou zonder enige moeite door papier heen moeten snijden zonder dat het papier scheurt. Ook een tomaat met vel zou geen probleem moeten zijn. Wanneer dit wel het geval is, weet je dat je jouw messen moet laten slijpen.

Messen laten slijpen

Je vindt op internet allerlei hulpmiddelen en methodes om je messen te slijpen. Zelf je messen slijpen kan echter wel lastig zijn. Het is een zeer secuur werkje. Je wilt natuurlijk niet dat je kostbare mes geruïneerd is. Mijn advies is daarom om messen laten slijpen aan een vakman over te laten. Zij weten precies wat ze doen en je keukenmessen zullen weer als nieuw worden! Messen slijpen lijkt wellicht kostbaar, maar het verdiend zichzelf snel terug want nieuwe messen aanschaffen is veel kostbaarder. De kosten verschillen per type en grootte van het mes.

keukenmessen onderhouden

Messen opbergen

Natuurlijk is niet alleen het laten slijpen van je messen belangrijk. Je moet je messen ook goed opbergen. In een keukenlade is de kans op schade aan je messen groot omdat verschillende messen met elkaar in aanraking komen. Je kunt je messen beter opbergen aan een magneetstrip, in een messenblok of kokskoffer.

keukenmessen

Keukenmessen schoonmaken

Wellicht is dit een open deur, maar je moet je keukenmessen nooit in de vaatwasser doen. In vaatwastabletten zitten vaak agressieve stoffen die je mes kunnen aantasten. Het is natuurlijk veel beter om keukenmessen met de hand af te wassen.

Wat moet je nog meer weten?

Natuurlijk zijn er nog meer zaken die effect hebben op de houdbaarheid en kwaliteit van je keukenmessen. Een goede snijplank is bijvoorbeeld enorm belangrijk. Je kunt het beste kiezen voor een houten snijplank. Kersen-, beuken- en rozenhout zijn de meest gebruikte houtsoorten voor een snijplank. Je houten snijplank kun je regelmatig behandelen met olie en het schoonmaken doe je gewoon met wat water. Het laten drogen van je plank doe je door hem in te wrijven met keukenzout. Na enkele uren kun je het zout verwijderen van je plank.

Nog een laatste tip: investeer in hoge kwaliteit keukenmessen. Je zult zien dat je hier enorm profijt bij hebt!