De dagen worden weer korter en de decembermaand is weer in zicht. Tijd om je voor te bereiden op het kerstdiner. Wat ga je dit keer weer op tafel zetten? Ik denk met je mee en zet de 5 leukste ideeën voor je op een rijtje.

Kerstdiner 2022

Allereerst wil ik een belangrijke boodschap meegeven voor het kerstdiner: laat je niet gek maken! Kies voor een diner wat past bij jou, je kookkunsten, je gasten en de manier waarop jij kerst wilt vieren. Vind jij het leuk om uren in de keuken te staan en je gasten een heus buffet aan heerlijke maaltijden voor te schotelen, dan is dat uiteraard helemaal aan jou. Ben jij alleen niet echt een keukenprins of prinses, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Waarschijnlijk komen je gasten niet voor het eten, maar vooral om ook van jouw gezelschap te genieten. Een gestreste gastvrouw of heer is dan wel het laatste waar ze zin in hebben. Soms is less ook more en soms is makkelijk ook gewoon handig.

kerstdiner 2022

Idee 1: Gourmetten

Een klassieker, maar dat is dan ook niet voor niets. Gourmetten is gezellig en iedereen is er dol op. Je gasten kunnen zelf bepalen wat ze eten en ook de hoeveelheid bepalen ze zelf. Het enige wat jij moet regelen is een goed gourmetstel. Ben jij nou benieuwd naar het beste gourmetstel? Ubari heeft uitvoerig onderzoek verricht naar het beste gourmetstel. Kies voor klassieke gerechten voor op het gourmetstel of ga juist voor uitdaging en zoek naar moderne gerechten voor op het gourmetstel, zoals een nacho pannetje, gourmet pannenkoekjes of een vega variant.

Idee 2: Pizzarette

Wil je variatie op het gourmetstel, kies dan voor een pizzarette. Dezelfde voordelen (iedereen bepaalt zelf wat er op zijn of haar pizza komt en ook de hoeveelheden bepaalt de gast helemaal zelf) en hetzelfde gemak. Je kunt alles redelijk goed voorbereiden. Kies voor de meest gangbare toppings voor pizza’s, maar ook wat leuke variaties. Te denken valt aan bijvoorbeeld; geraspte kaas, geraspte parmazaan, tomatensaus, pesto, olijven, hamblokjes, kipblokjes, rauwe ham, zalmsnippers, salami, mozzarella bolletjes, champignons etcetera.

Idee 3: Kaasfondue

Ben je echt een liefhebber van kaas, dan kan een kaasfondue natuurlijk niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Je kunt dit ook weer zo simpel of juist hoogwaardig mogelijk als je wilt maken. Kies voor een klassieke kaasfondue, een Zwitserse kaasfondue of ga voor een Hollandse kaasfondue met groenten en brood. Mijn persoonlijke favoriet is kaasfondue met truffel.

Idee 4: Gevulde kalkoen

Wil je niet dat je gasten zelf aan de slag moeten, maar wil je ze echt een gerecht kunnen serveren, dan is een gevulde kalkoen wellicht een goed idee. Je kunt bijvoorbeeld een gevulde kalkoen maken met appel, pruimen en appelcidersaus. Gelukkig zijn er voldoende recepten online te vinden voor een smaakvolle gevulde kalkoen.

gevulde kalkoen

Idee 5: Rollade

Een ander typisch gerecht voor het kerstdiner is een heerlijke rollade. Ga zelf aan de slag met het rollen van een rollade of koop een rollade bij de slager. Je kunt kiezen voor een kiprollade, een varkensfiletrollade, maar natuurlijk ook voor een vegetarische variant zoals een pompoenrollade. Serveer met lekkere stoofpeertjes en andere heerlijke bijgerechten.

Wat je ook serveert, de aankleding moet natuurlijk ook tip top in orde zijn voor een fijne sfeer. Dek je tafel feestelijk, kies voor mooi servies, kies voor sfeervolle verlichting en natuurlijk tuig je de mooiste kerstboom op! Wat hebben jullie voor Kerstdiner 2022 op de planning?