Een goede nachtrust begint bij een comfortabel bed. Maar wist je dat ook de rest van de slaapkamer invloed heeft op je slaapkwaliteit? Veel mensen komen beter tot rust in een slaapkamer met een warme en sfeervolle inrichting. De raamdecoratie is hier een belangrijk onderdeel van. In dit artikel ontdek je welke jaloezieën bijdragen aan een rustgevende sfeer in de slaapkamer. 

Houten jaloezieën voor warme sfeer

Bij een rustgevende inrichting denk je waarschijnlijk aan neutrale kleuren en natuurlijke materialen. Dit zijn precies de eigenschappen van houten jaloezieën. Dit type raambekleding straalt ontzettend veel warmte uit! Zelfs een compleet witte slaapkamer oogt sfeervoller na het toevoegen van houten jaloezieën. Dit is bijvoorbeeld handig als je in een huurhuis woont en de witte wanden liever niet wil schilderen. Maar het natuurlijke materiaal sluit ook erg mooi aan op een luxueuze slaapkamer vol aardetinten.

Maatwerk in plaats van standaardmaat

Let bij de aanschaf van nieuwe jaloezieën goed op het formaat. Meet de ramen nauwkeurig op of laat de jaloezieën professioneel inmeten door een specialist. Kijk daarnaast of je een standaardmaat kunt gebruiken of dat je beter houten jaloezieen op maat kunt laten maken.

jaloezieën kopen

Combineren met gordijnen

Het is mogelijk om houten jaloezieën te combineren met gordijnen. Dit kunnen verduisterende gordijnen zijn om de slaapkamer extra donker te maken, maar ook transparante vitrage gordijnen voor de luchtige sfeer. Pas de kleur van de houten jaloezieën wel goed aan op de stijl van de gordijnen.

Breedte van de lamellen

Wist je dat de lamellen van jaloezieën verkrijgbaar zijn in verschillende breedtes? De breedte heeft invloed op de uitstraling. Hoe groter de lamellen, hoe robuuster het geheel oogt. Over het algemeen kies je bij kleine ramen voor jaloezieën met smalle lamellen en bij hele grote ramen juist horizontale jaloezieen met brede lamellen. Vergeet niet dat de breedte ook moet passen bij de diepte van het raam/kozijn.

Met of zonder ladderband

Om de jaloezieën te kunnen kantelen en in zijn geheel omhoog te kunnen trekken, is er een koord gespannen door alle lamellen. Wanneer de raamdecoratie dicht is, kan er licht door deze gaatjes naar binnen schijnen. Niet zo handig als je de slaapkamer wil verduisteren. Gelukkig kun je de ongewenste lichtinval blokkeren met een ladderband. Dit is een stuk stof dat de gaatjes van het koord bedekt. Het ziet er ook nog eens luxueus uit! Wanneer je houten jaloezieën combineert met verduisterende gordijnen, is een ladderband natuurlijk niet essentieel. Kijk welke look jou het meeste aanspreekt om een goede keuze te maken.