Werk je momenteel aan het ontwerp van een nieuwe keuken, of ben je op zoek naar inspiratie voor een nog komende renovatie? Het aanbod aan keukens is groot. Kies bijvoorbeeld allereerst tussen een hoekkeuken, een U-vormige keuken, een keuken met of zonder kookeiland, een parallelle keuken, enzovoorts. Een volgende stap is het selecteren van de te gebruiken kleuren en materialen. Populair zijn de natuurlijke materialen als hout, beton, graniet en composiet. Of wat te denken van een fraai marmer(look) keukenblad? Het past perfect bij een luxe design keuken. 

Een derde stap in het samenstellen van een keukenontwerp is het kiezen van de apparatuur die je er straks wilt kunnen gebruiken. Ga je voor een heetwaterkraan? Neem je een luxe wijnkoelkast op in het keukenontwerp? Wil je de afzuigkap combineren met de kookplaat? Dit artikel biedt inspiratie voor jouw nieuwe keuken. 

Kijk alvast eens in andere keukens om inspiratie op te doen 

Niet alleen dit artikel helpt je bij het samenstellen van een nieuw keukenontwerp. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de keukens bij Keukenmaxx. Of gebruik Pinterest om bij andere mensen binnen te kunnen kijken. Welke kleuren en materialen combineren zij in deze ruimte? Wat past goed bij de rest van jouw interieur? Enzovoorts. Door dergelijke platforms te gebruiken krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die tegenwoordig geboden worden op het gebied van keukens. 

Gebruik van natuurlijke, zachte materialen in keukens 

Keukens moeten een zachte, sfeervolle uitstraling hebben. Interieurstylisten zetten steeds vaker in op een prikkelarm ontwerp. Je ziet het onder meer aan het feit dat handgrepen worden weggelaten op keukenkasten. Het betekent daarnaast dat gekozen wordt voor de toepassing van natuurlijke kleuren en materialen. Eerder in de inleiding van dit artikel werden daar al enkele voorbeelden van genoemd. Neem bijvoorbeeld een combinatie van robuuste houten keukenkasten met een aanrechtblad van composiet of graniet. Niet alleen past een dergelijke mix van materialen goed in zowel een landelijke, moderne, als industrieel vormgegeven keuken. Ook zijn deze materialen duurzaam, iets wat belangrijker geworden is voor veel huishoudens. Zij willen een keuken die jaren mooi blijft!

keuken ontwerp

Afzuigkap en inductie kookplaat combineren 

Less is more in een prikkelarm keukenontwerp. Kies bewust voor de combinatie van een afzuigkap en inductie kookplaat. Er zijn tegenwoordig geavanceerde kookplaten van onder meer BORA en Siemens, die de vervelende kookgeuren actief afzuigen. De lucht wordt onder de kookplaat gefilterd en vervolgens weer afgegeven aan de omgeving. Een voordeel hiervan is niet alleen dat de afzuigkap weggelaten kan worden in het keukenontwerp. Ook hoeft het afzuigsysteem niet te worden aangesloten op een afvoerleiding. Het is niet voor niets dat zeker in nieuwbouwwoningen vaak voor zo’n oplossing gekozen wordt. Het bespaart huishoudens veel hak- en breekwerk in wanden of plafonds. 

keukenontwerp

Overweeg een verlaagd plafond in de keuken

 De verlichting heeft een groot effect op de sfeer in ruimtes binnen je woning. Werk daarom altijd een lichtplan uit bij het vernieuwen van het interieur. Voor een keuken kan dit betekenen dat je het plafond verlaagd en deze voorziet van enkele moderne led spots. De led spots dienen als basisverlichting voor deze ruimte. Combineer deze basisverlichting met functionele- en accentverlichting. Denk bij functionele- en accentverlichting aan fraaie hanglampen aan het plafond, een lamp aan de wand van de keuken, enzovoorts. Interessant is de keuze voor slimme lampen. Voordeel daarvan is dat je deze met een app op je telefoon of soms zelfs middels je stem kunt bedienen. Zo kun je de intensiteit van de verlichting dimmen om een warme sfeer te creëren in de avond, of deze juist verhogen om in de ochtend wakker te worden.