Hoewel het in Nederland niet verplicht is om een inboedelverzekering af te sluiten, is een inboedelverzekering afsluiten toch wel aan te raden. Met een inboedelverzekering zijn jouw spullen verzekerd tegen o.a. brand, inbraak of waterschade. Meer weten over een inboedelverzekering en het verschil tussen basisdekking en allrisk dekking? Je leest het in dit artikel!

Wat is er precies verzekerd met een inboedelverzekering?

Zoals gezegd zijn jouw spullen verzekerd tegen o.a. brand, inbraak of waterschade, maar je kunt je inboedelverzekering ook uitbreiden zodat je ook verzekerd bent voor schade door ongelukjes zoals vallen of omstoten. Wat er exact verzekerd is, moet je uiteraard even goed nalezen in je polis. Zo is het bijvoorbeeld ook verstandig om je mobiel en laptop te laten meeverzekeren. Vooral die eerste laat je namelijk nog weleens vallen. Lees je daarom goed in en bepaal wat er voor jou het meest interessant is.

Verschil tussen basisdekking en allrisk dekking

Je kunt een inboedelverzekering zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen voor een basisdekking. De premie is hierbij lager, maar daardoor ben je ook minder goed verzekerd. Vaak scheelt het maar een paar euro per maand met een allrisk dekking. Wellicht is die daarom interessanter voor jou. Je kunt hierbij ook het eigen risico

Ben je nog wel goed verzekerd?

Wanneer je in het verleden een inboedelverzekering hebt afgesloten is het goed om deze opnieuw te bekijken wanneer er iets veranderd in jouw situatie. Ga je bijvoorbeeld verhuizen? Ook als je al jaren in dezelfde woning woont, is het verstandig zo nu en dan je inboedelverzekering en vooral het verzekerde bedrag te bekijken. Wellicht heb je in al die jaren veel nieuwe spullen aangeschaft, ben je een nieuwe hobby gestart (waardoor je bijvoorbeeld sinds kort een dure MTB in de schuur hebt staan of een dure viool op de muziekkamer) of een andere verandering waardoor de waarde van jouw inboedel ineens veel hoger is. Goed idee dus om hier kritisch naar te kijken.

inboedelverzekering

Nog zo’n handige verzekering

Een andere verzekering die aan te bevelen is: een doorlopende reisverzekering. Wellicht ga je volgend jaar een grote reis maken (naar bijvoorbeeld Indonesië) en wil je – vanwege het grote bedrag – je verzekeren tegen gestolen bagage, autopech etcetera. Dat is slim, maar je bent waarschijnlijk voordeliger uit wanneer je – in plaats van een losse verzekering – kiest voor een doorlopende reisverzekering. Daarnaast ben je dan het hele jaar goed verzekerd, want wellicht ga je zo nu en dan ook nog een weekendje weg. Ook deze vakanties zijn dan gewoon goed verzekerd.