Ga je binnenkort (wellicht zelfs voor de eerste keer) een huis kopen? Dan kom je er ook al gauw achter dat hier meer bij komt kijken dan je denkt. Het is niet enkel een kwestie van een hypotheek afsluiten, de financiën op orde krijgen en vervolgens het huis verbouwen en leuk in te richten. Ook op het gebied van verzekeringen moet er veel geregeld worden. Maar hoe zit dat precies? Is een woonverzekering verplicht? En wanneer kies je dan voor een inboedel- of opstalverzekering? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verschillende woonverzekeringen. 

Is een woonverzekering verplicht? 


Dat is misschien wel de belangrijkste vraag die je wilt stellen zodra je een huis koopt. Want in hoeverre is een woonverzekering eigenlijk verplicht? Wettelijk gezien zijn er geen verplichtingen op het gebied van woonverzekeringen. Hoewel dit wettelijk gezien zo is, zitten hier wel een aantal haken en ogen aan. Hierdoor kunnen in de praktijk sommige woonverzekeringen alsnog indirect verplicht zijn. 

Hierbij denken we met name aan een opstalverzekering. Er is bijna niemand die een woning kan kopen zonder een hypotheek af te sluiten. En zodra je een hypotheek afsluit, dan zal de bank vaak eisen dat je ook een opstalverzekering afsluit. De bank beschikt dan namelijk over de garantie dat je de hypotheek nog altijd kunt betalen als zelfs het hele huis verwoest is. Door aan te tonen dat je over een opstalverzekering beschikt, wordt het risico voor de bank geminimaliseerd. Zolang de hypotheek loopt, zal de opstalverzekering verplicht zijn. Heb je je hypotheek volledig afbetaald en is het huis nu écht van jou? Dan mag je zelf weten of je de opstalverzekering houdt of deze niet nodig acht. 

Als je in een huurhuis woont, dan zal je meestal niet verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van een opstalverzekering. Dit is de taak van de officiële eigenaar. Dit betekent echter niet dat je geen woonverzekering af hoeft te sluiten. Allereerst omdat dit wellicht je eigen keuze is, maar ook omdat de huurbaas dit ook kan verplichten. Dit zal dan in het huurcontract staan aangegeven. Hierbij kan je denken aan een inboedelverzekering, glasverzekering of brandverzekering. 

woonverzekering

Laat je verzekeren voor aansprakelijkheid 


Bedenk ook goed dat je niet alleen schade in je eigen huis kunt oplopen. Je kunt deze ook maken bij anderen. Bijvoorbeeld wanneer je een vriendendienst wilde doen of wanneer je geleende spullen kapot maakt. In dat geval kan je soms voor enorme hoge kosten komen te staan. Uiteraard wil je vrienden en familie niet voor kosten laten staan als het jouw schuld was, maar als het financieel niet haalbaar is, dan sta je toch voor de nodige problemen. Daarom adviseren wij om bij het afsluiten van een woonverzekering ook direct voor een aansprakelijkheidsverzekering te kijken. Hierbij is het hele gezin, alle huisgenoten en de huisdieren verzekerd voor schade die je per ongeluk bij anderen maakt. Meestal ook nog eens zonder eigen risico. Hierdoor loop je geen verder risico, maar weet je wel zeker dat je bij mogelijke ongelukken financieel kunt bijdragen aan een oplossing. Niet verplicht, wel handig!