Voor kantoren gaat het om het verwarmen van de ruimten. De behoefte aan warm water is secundair. De CW-waarde van een cv-ketel geeft de hoeveelheid warm water aan die de ketel kan leveren. Bij kantoorruimten is de capaciteit of vermogen essentieel. Hoe lager het minimum vermogen hoe zuiniger een cv-ketel verwarmt.

Minimum is beter

Combiketels zijn met name geschikt voor woningen omdat ze naast het verwarmen ook snel veel warm water uit de kraan moeten kunnen leveren. Hiervoor is een hoog vermogen nodig uitsluitend om het warm water te kunnen leveren. Om zo zuinig en comfortabel mogelijk te verwarmen is het minimumvermogen van de ketel bepalend. Met een laag vermogen kan de ketel op een laag niveau branden om een ruimte gelijkmatig op temperatuur te houden. Dit is de meest zuinige stand.

hr ketel

CW-klasse voor warm water

Hoogrenderende ketels hebben het keurmerk ‘Gaskeur’. Dit betekent dat de energiezuinigheid, schone verbranding en doelmatigheid van de cv-ketels aan bepaalde eisen voldoen. Keuringsinstituut Kiwa keurt de ketel en verstrekt ook het keurmerk. Het keurmerk heeft alleen betrekking op de ketel en niet op de installatie zoals leidingen en radiatoren. Het Gaskeur CW-label van een HR-ketel geeft aan hoeveel warm water de ketel maximaal kan leveren. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water.

Waterzijdig inregelen

Bij kantoren speelt het aspect duurzaamheid en energiebesparing. Elke HR-ketel is waterzijdig in te regelen voor een optimaal comfort en energiebesparing. Waterzijdig inregelen is het instellen van de hoeveelheid water in de radiatoren. Laat je dit door een erkend installateur doen dan is er recht op een SEEH-subsidie.

Nieuwe intergas cv ketels zijn ook te huur inclusief installatie en onderhoudscontract. Ook zijn er combinatie mogelijkheden met een zonneboiler of een hybride warmtepomp. Hiermee wordt een deel van het gasverbruik vervangen door duurzame energie. Huren betekent geen grote investering en een vast bedrag voor onderhoud.