Kom jij regelmatig ‘s ochtends beneden en baal je van de rommel die nog in je keuken ligt? Of moet je eerst van alles aan de kant schuiven voor je eten kunt koken? Daarin ben je niet alleen!

Om je huis en interieur sfeervol te houden, zijn natuurlijk mooie meubels en leuke deco heel belangrijk, maar vergeet ook zeker het opruimen van je huis niet! Daar voel je je een stuk relaxter door, en al die mooie dingen in je huis komen ook veel beter tot hun recht.

En dat geldt ook voor je keuken. En het opruimen en opgeruimd houden van je keuken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Daarom heb ik een superhandige how-to voor je: ‘Hoe je in 5 stappen je keuken opruimt.’

#1 – Ruim zoveel mogelijk op tijdens het koken. 

Verpakking van de paste leeggemaakt? Hup, meteen in de prullenbak. Staat je saus te pruttelen? Perfect! Spoel alle gebruikte messen, snijplanken en schalen voor en doe ze in de vaatwasser.

Maak hier een gewoonte van, dan gaat het steeds meer automatisch. Na verloop van tijd zul je merken dat het opruimen na het eten steeds minder werk is, omdat je het meeste al hebt gedaan.

#2 – Ruim na het eten meteen de vaatwasser in. 

Spoel de gebruikte pannen, borden en bestek voor en doe ze in de vaatwasser. Haal vervolgens een doekje over het aanrecht en over de tafel. Haal eventueel een bezem of een stofzuiger door je keuken en onder je tafel door. 

Tip: Een bakpan blijft langer goed als je hem niet in de vaatwasser doet, dus die kun je beter met de hand afwassen.

hoe je je keuken opruimt 5 tips

#3 – Als de vaatwasser vol is, zet je hem na het inruimen aan.

Zet de vaatwasser aan als hij vol is en zet de klep wijd open als het programma klaar is. Supersimpel, maar je zult jezelf de volgende ochtend erg dankbaar zijn, want op een paar drupjes na hoef je door deze simpele hack haast niets meer af te drogen.

#4 – Ruim de volgende ochtend alles op in de kasten.

Omdat je de vorige avond de deur van de vaatwasser open hebt gezet, heb je het nu heel erg gemakkelijk. Check even of er bijvoorbeeld een schaaltje is omgekieperd, of dat er nog water op de bodem van kopjes zit en droog dat af terwijl het nog in de vaatwasser staat. 

Ruim vervolgens je vaatwasser uit en ruim de spullen op in je keukenkastjes. Hierdoor kun je gedurende de dag meteen je vuile vaat alvast in de vaatwasser doen. En dat scheelt je ‘s avonds weer.

5 tips hoe je je keuken opruimt

#5 – Ruim tussendoor alles wat je hebt gebruikt meteen op.

Hoe vaak zeg jij op een dag tegen jezelf; ‘dat doe ik straks wel’ of ‘dat ruim ik straks wel op’? Stop daarmee! Als voormalig mega-rommelkont die nu al jaren gestructureerd leeft, kan ik uit ervaring zeggen dat dat vaak een excuus is om uitstellen heel gemakkelijk te maken, om wat voor reden dan ook.

Spoel dus je koffiekopje meteen om en doe het in de vaatwasser. Bord vuil? Onder de kraan en in de afwasmachine. Koekjesverpakking leeg? Meteen in de prullenbak.

Als je deze stappen steeds blijft toepassen wordt het opruimen van je keuken easy peasy. Handig voor de kerst straks! Het kost je weinig tijd en, misschien nog wel belangrijker, het geeft je heel veel rust en veel meer ruimte om te genieten van je (t)huis.