Je ziet het regelmatig voorbij komen; maak een moodboard voor je aan de slag gaat met een ruimte of make-over. Ook in woonprogramma’s op TV moeten deelnemers eerst aan de slag met een moodboard. Wil je een interieurstylist inhuren, dan maakt hij/zij eerst een moodboard voor je. Leuk en aardig allemaal, maar hoe maak je je eigen moodboard? Ik help je een handje op weg! 

Moodboard maken 

Wanneer je aan iemand vraagt wat hij of zij precies wilt in een ruimte, kan dat nog vrij lastig zijn. Wanneer je plaatjes aan iemand laat zien, kun je al snel te weten komen wat diegene wel mooi vind en in welke hoek je moet denken. Ook bij jezelf werkt dat zo. Wil je je eetkamer een make-over geven? Ga dan niet direct op zoek naar een eettafel en stoelen, maar maak eerst een moodboard om te kijken welke sfeer en look je wilt creëren in deze ruimte. Een moodboard is dan ook niets anders dan een compositie van verschillende inspirerende beelden die samen een bepaalde sfeer of stijl uitdrukken. Volg de volgende stappen om ook tot jouw ideale moodboard te komen;

1. Inspiratie opdoen

Voor je echt aan de slag kunt, moet je allerlei afbeeldingen verzamelen. Dit kun je letterlijk overal op Internet doen. Zoek op social media als Instagram en Pinterest. Kijk op blogs of op andere inspirerende websites. Het ArchitectenPunt is ook een goed platform om inspiratie op te doen. Natuurlijk kun je er ook woontijdschriften bij pakken voor inspiratie.

moodboard maken programma

2. Pak het breder

Nu je afbeeldingen hebt gevonden kun je waarschijnlijk al wel een rode draad zien in de afbeeldingen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde kleuren die continue terugkomen? Haal in de bouwmarkt wat verfstalen en kies wat kleurtinten uit die terugkomen in je afbeeldingen. Let op: dit hoeft nog niet direct een kleur te zijn die je op de muren gaat smeren. Het mag gewoon een kleur zijn die je mooi vind. Ditzelfde kun je doen met behangstalen.

hoe een moodboard maken

3. Maak een selectie 

Waarschijnlijk heb je op dit moment een flinke stapel met afbeeldingen, kleuren etcetera. Ga daar vervolgens nog eens kritisch doorheen. Maak een nieuwe selectie tot je alleen overhoud wat je echt mooi vind en wat je kunt verwerken in je moodboard.  

4. Plakken maar 

Nu je een selectie hebt gemaakt van alles wat je mooi vind, kun je het plakken of neerleggen op een groot karton. Je kunt dit zo uitgebreid mogelijk doen als je wilt. Je kunt het simpel en overzichtelijk houden, maar je kunt ook kiezen voor een creatief moodboard. In dat geval kun je ook met stoffen en accessoires werken. Maak je bijvoorbeeld een moodboard voor je badkamer, gebruik dan tegeltjes of accessoires. Vind je bijvoorbeeld messing mooi, dan kun je dat extra uitlichten met een messing kraan.

Tip: Maak een foto van je moodboard. Zo kun je jouw moodboard meenemen, wanneer je op pad gaat of gaat winkelen. Wil je nou liever een digitaal moodboard maken? Kijk dan hieronder even voor handige tools. 

moodboard

Tools voor het maken van een moodboard

Je kunt natuurlijk aan de slag gaan met oude magazines, een schaar en plak, maar heb je vooral inspiratie opgedaan op je PC of telefoon, dan wordt dat wellicht wat lastiger. Gelukkig zijn er tal van tools die je kunt gebruiken voor het maken van een digitaal moodboard. Hieronder deel ik 2 gratis tools (die er beide overigens ook in betaalde versie zijn voor extra mogelijkheden); 

Canva

Ken je Canva al? Zo niet, dan moet je je echt even verdiepen in het programma. Het biedt je uitgebreide mogelijkheden voor vanalles en nog wat. Moet je een CV opstellen? Wil je een visitekaartje ontwerpen? Of wil je een moodboard maken? Het kan allemaal met Canva. Het leuke is dat er tal van mogelijkheden zijn, maar je kunt het jezelf zo lastig maken als je zelf wilt. 

Moodzer

Moodzer is eigenlijk heel eenvoudig en ook het resultaat is niet al te bijzonder, maar het geeft je wel een duidelijk overzicht. Maak even een account aan en voeg afbeeldingen toe. Moodzer maakt er een mooie collage van. 

Ga jij binnenkort ook aan de slag met een moodboard?