Het is belangrijk dat als je thuiskomt na een dag werken (wat nu van je eettafel lopen naar de woonkamer op de bank gaan zitten is geworden) dat je jezelf even kan ontladen. Nu je vaak de hele dag thuis zit, is je dagindeling ongetwijfeld erg veranderd, hiermee komt er ook een verandering in hoe je jouw woongenot ervaart. Door thuiswerken ervaren veel mensen meer stress. Dit komt doordat de grens tussen privé en werk steeds meer vervaagd. Bijvoorbeeld onder of net voor een meeting even een wasje draaien, of in de avond nog even een opdracht afmaken voor het werk. Hierdoor krijgt je brein geen pauze, maar is continu bezig met het uitvoeren van taken.

Je kan de prikkels voor stress verminderen, ik ga hier een paar tips geven om zo min mogelijk stress te krijgen en te ervaren tijdens het werken vanuit huis.

Maak een planning

Door een duidelijke planning en je hieraan houden, weet je wat je per dag moet doen, maar ook wanneer je het moet doen. In de planning ga je sowieso de werkuren indelen, maar je kan ook je vrije tijd inplannen. Moet je bijvoorbeeld nog het huis schoonmaken, doe je dit meteen na het werken of later op de avond?

Financiële zaken op orde

Als je financieel niet alles op orde hebt brengt dit veel stress met zich mee, zorg ervoor dat dit soort zaken zo snel mogelijk opgelost zijn. Hoe langer iets open ligt hoe meer stress dit veroorzaakt. Je kan bijvoorbeeld een overzicht maken van de week uitgaven, hierdoor weet je precies wat je uitgeeft aan wat en hoeveel. Hier zijn handige apps voor te vinden. Waar je vroeger dit handmatig moest invullen kan dat nu ook automatisch, door de app toegang te geven aan je bankgegevens.

Besparen

Je kan natuurlijk ook op sommige lasten te besparen.Wat steeds meer wordt gebruikt in

Nederland is het auto switching van energie. Dit kan je ook voor andere zaken doen, heb je een huurwoning zorg dat de huur automatisch wordt afgeschreven, dan vergeet je het ook niet meer. Probeer lasten die je elke maand hebt, te automatiseren dan hoef je er niet naar om te kijken. Je denkt dan ook niet de hele week aan dat ene dingetje wat je de hele tijd al uitstelt. Minder stress dus!

Behoudt sociale contacten

Door corona zijn er niet veel sociale momenten in je werkdag, verder kan je ook niet in het weekend even ontladen met vrienden en familie. Veel werknemers voelen zich hierdoor eenzaam, als je een lastige opdracht hebt kan je ook niet even aan een collega vragen om hulp. Vraag daarom aan je werkgever is om een meeting te houden in de ochtend, waar iedereen deelt hoe het met hen gaat, wat ze gister gedaan hebben en wat ze vandaag gaan doen. Dit hoeft niet heel lang te duren, maar je deelt wel met je collega’s een opstart moment.

En om even terug te komen wat ik eerder had gezegd over dat je brein geen rust had, neem af en toe even een pauze, staar even naar buiten, of nog beter ga naar buiten toe en kom een beetje in beweging. Dit helpt bij het ontladen, maar is ook wel even lekker.