Afgelopen zomer heeft weer laten zien hoe warm het in Nederland (soms) kan worden. Dagen dat het dertig graden of warmer wordt, zijn niet meer uitzonderlijk. We houden van de warmte en zoeken het zonnetje dan ook graag op in onze tuin, maar ons huis houden we het liefste zo koel mogelijk. Je kunt natuurlijk kiezen voor het aanschaffen van airconditioning, maar die keuze is niet echt budgetvriendelijk en natuurlijk is al dat stroomverbruik ook minder goed voor het milieu. Hoe je het koel in huis krijgt zonder airco? Dat delen we in dit artikel.

Koel in huis

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Als de warmte eenmaal in huis is getrokken, krijg je de temperatuur lastiger omlaag. Er zijn echter best wel wat eenvoudige dingen die jij kunt doen om de warmte buitenhuis te houden. Ga aan de slag met onderstaande tips;

Zonwering

De meest efficiënte manier om warmte buiten te houden is om het zonlicht zoveel mogelijk te weren in huis. Zorg voor zowel zonwering aan de binnenkant van je woning (door raamdecoratie op te hangen) als zonwering aan de buitenkant van je woning (screens). Screens zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten en is dus altijd passend verkrijgbaar voor jouw woning. Heb je bijvoorbeeld openslaande deuren? Geen probleem: kies voor zonwering openslaande deuren. Deze plaats je met zuignappen op je deuren/ramen. Screens kunnen er voor zorgen dat de temperatuur in huis tot wel 8 graden lager ligt.

Frisse lucht

Door ramen en deuren overdag zoveel mogelijk gesloten te houden, zorg je ervoor dat de warmte lucht buiten blijft. Toch is het altijd belangrijk om de lucht in huis te verversen. Zet daarom de ramen en deuren open in het vroegst van de ochtend. In de avond is natuurlijk ook een optie, maar dan heb je weer kans dat muggen mee naar binnen glippen. Frisse lucht in huis zorgt natuurlijk ook voor een betere luchtkwaliteit in huis.

koel in huis

Zet apparaten zoveel mogelijk uit

Voor deze tip hoef je geen budget te hebben. Sterker nog: je kunt er zelfs geld mee besparen. Zet zoveel mogelijk apparaten uit in huis. Deze apparaten geven namelijk ook warmte af. Hierdoor wordt het nog warmer in huis. Laat de TV uit en pak in plaats daarvan een boek. Kook geen complete ovenmaaltijd, maar kies voor een gezonde salade of zet de BBQ aan. Droog je was buiten en laat de wasdroger uit. Genoeg mogelijkheden om al die apparaten uit te laten!

waarom je de was niet in de droger moet doen

Kies voor groen

Planten kunnen ook zorgen voor verkoeling van je huis. Laat een mooie klimplant groeien tegen je gevel bijvoorbeeld. Een plat dak is over het algemeen ook warmer dan een schuin dak, maar biedt ook mogelijkheden. Plaats sedum op je platte dak. Niet alleen ziet dat er een stuk mooier uit, het zorgt ook nog eens voor verkoeling. Ook kun je een paar mooie bomen in je voor- of achtertuin plaatsen. Dit zorgt voor extra schaduw op je huis.

koel in huis houden

Isolatie

Deze laatste tip kost helaas wel wat geld, maar is wel de allerbeste tip. Het isoleren van je huis zorgt er namelijk niet alleen voor in de winter dat je gas- en energiekosten naar beneden gaan. Het zorgt er namelijk ook voor dat de warmte in de zomer niet zo gemakkelijk naar binnen kan. Zo heb je er alle seizoenen profijt van!

Wat doe jij om het koel in huis te houden?