Bij het kopen van zonnepanelen houd je wellicht graag rekening met de aanschafprijs, maar het is belang om te beseffen dat ‘goedkope’ zonnepanelen niet altijd de beste keuze zijn als je kijkt naar de besparing over de lange termijn. Wie slim vergelijkt kijkt liever naar zonnepanelen die een hoog rendement behalen en zich zo snel mogelijk terugverdienen. In dit artikel vertellen we meer over de factoren die van invloed zijn op het rendement van jouw zonnepanelen.

Zonnepanelen die passen bij je dak

Ieder dak is anders en dit is een belangrijke factor voor de keuze van de zonnepalen. Zo hebben bijvoorbeeld de ligging en de hellingsgraad invloed op het rendement die jouw panelen kunnen behalen. Sungevity, aanbieder in zonnepalen, adviseert om altijd een zonne-adviseur in te schakelen. Deze specialisten weten precies welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw dak, kunnen je adviseren over de hoeveelheid panelen en houden daarbij rekening met je huidige verbruik en je wensen. Kortom, een goed advies is van essentieel belang om het maximale rendement te behalen.

Prijs-kwaliteitsverhouding van het totaalpakket

We hadden het zojuist al gemeld: als het om goedkope zonnepanelen gaat dan is niet altijd de prijs op zich van belang. Het gaat juist om het rendement, en daarvoor kies je het beste voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Hier gaat het niet alleen om de panelen zelf, maar ook om de omvormer en andere montagematerialen.  De omvormer is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de installatie, want deze dient goed aan te sluiten bij het vermogen in wattpiek van de zonnepanelen. Ook de garantie van de panelen, oftewel de capaciteit die het blijft leveren over meerdere jaren, behoren tot de factoren om mee te nemen in je keuze. Bekijk hier goedkope zonnepanelen met een uitstekende prijs-kwaliteit en doe een dakscan om een indicatie te krijgen van de besparing die jij kunt realiseren.

Zonnepanelen op plat dak

Sommige huishoudens hebben een plat dak, bijvoorbeeld op hun huis, of juist op hun overkapping. Wist je dat een plat dak ideaal is voor het plaatsen van zonnepanelen. Het biedt namelijk een aantal voordelen. Zo kunnen de panelen altijd in de juiste hellingshoek en richting worden gelegd. Er is (meestal) geen schaduw en dat zorgt ervoor dat ze een relatief snelle terugverdientijd hebben. Met een plat dak ben je dus erg flexibel. Een fijne bijkomstigheid is bovendien dat de zonnepanelen meer uit het zicht liggen dan bij een schuin dak. Dat is ideaal als je zonnepanelen minder mooi vindt.

Schone zonnepanelen

Kwalitatieve zonnepanelen zijn voorzien van een vuilwerende coating, die ervoor zorgt dat vuil door regen van de panelen afspoelt. Dat schoon houden van de panelen is belangrijk, omdat viezigheid de opbrengst in energie kan verkleinen. Vogelpoep en stuifmeel zijn soms hardnekkig en spoelen niet altijd af door regenwater. Heb je al enkele jaren zonnepanelen liggen? Dan is het zeker aanbevolen om deze eens een keer grondig te reinigen. 

Btw terugvragen: dat scheelt 21%!

Als je kijkt naar de kosten-baten van zonnepanelen dan is het dus ook belangrijk om de investering mee te nemen. Zonnepanelen kosten flink wat geld tegenover de reguliere aansluiting bij het energienet, het is een eenmalige investering. Die verdien je normaliter binnen zes tot acht jaar terug. Is de eenmalige investering te groot voor je, dan kun je er ook nog voor kiezen om zonnepanelen te huren. Zit je nog in de twijfelfase? Dan is het goed om te weten dat je over de aanschafprijs van zonnepanelen de btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt je al snel €1000 op het complete zonnesysteem. 

Minder energie gebruiken

Met zonnepanelen spaar je op de energierekening en het is flink voordeliger op lange termijn. Het kan natuurlijk nooit kwaad om ook eens naar de andere kant van de situatie te kijken: het verbruiken van energie. In onze categorie Duurzaam vind je tal van tips over hoe jij op de energierekening kunt besparen door je verbruik terug te dringen. Doe er je voordeel mee en verzeker jezelf van lagere energierekeningen, nu en in de toekomst!