Iedere houtsoort heeft zijn eigen kwaliteit en afwerking. Niet ieder stuk hout heeft dezelfde hardheid en daarom is het verstandig om een goede keuze te maken in houtsoort bij het laten maken of maken van een nieuwe houten Eetkamertafel. Of het nu gaat om een moderne tafel met rvs of een robuuste boomstamtafel. Iedere hout eettafel is van zijn basis afhankelijk van het ruwe hout dat beschikbaar is. Een eettafel op maat kan of wel uit een stuk hout vervaardigd wordt wat voornamelijk gebeurd bij stam tafels maar ook uit meerdere losse balken.

Het maken van een massief tafelblad

Het maken van een massief houten tafelblad begint bij het selecteren van de ruwe houten planken. Deze planken worden gezaagd van grote ruwe boomstammen. Waneneer de ruwe planken geselecteerd zijn kunnen deze gevlakt worden en op dikte gemaakt worden. Het vlakken van massieve balken wordt gedaan op een vlakbank. Het op dikte maken van houten massieve planken gebeurt in een vandiktebank. Door de combinatie van vlakken en op dikte maken ontstaat er een keurig rechte plank die overal de zelfde dikte heeft. Door het verlijmen van planken na het

Samenstellen van een tafelblad

Wanneer de planken allemaal de juiste dikte en ook breedte hebben worden de planken samengesteld tot een volledig massief blad. Dit massieve tafelblad is dus opgedeeld uit diverse planken met verschillende nerf structuren en draad richtingen. Wanneer deze planken verlijmd zullen worden wordt er rekening gehouden met de draad richting, kleur en nuances in het hout. Een massief blad is pas echt van hoge kwaliteit wanneer het optisch ook perfect is. Technisch gezien is het altijd beter om een tafelblad uit meerdere houten planken te vervaardigen. Door een maatwerk tafelblad uit meerdere planken te verlijmen wordt de spanning in het hout ook afgenomen. Door deze mindere spanning in het hout zal de kans op scheurvorming in de toekomst drastisch verminderen. Hout blijft een natuur product dat beïnvloed kan worden door klimaat veranderingen buiten of binnenshuis. De meeste extreme werking en verandering zal buiten plaatsvinden maar wanneer binnen goed goed gelet wordt op deze aspecten kan ook binnen een houten tafel nog scheur vorming krijgen.

Verlijmen van het tafelblad

Wanneer de planken geselecteerd zijn kunnen de balken verlijmd worden tot een volledig tafelblad. Het verlijmden van de planken wordt gedaan met standaard houtlijm. Planken worden tegendraads verlijmd om uiteindelijk beter een recht tafelblad te behouden. Na het drogen van de houtlijm worden alle eventuele oneffenheden verwijderd met een band of hand schuurmachine. Na het grof schuren begint de fijn afwerking. Na het regelmatig schuren met steeds fijnere korrels kan de eind afwerkingen beginnen. Door direct te beginnen met het schuren van fijne schuur papier korrels kunnen niet alle oneffenheden verwijderen worden. Deze oneffenheden zijn eventueel sporen van machines voor het vlakmaken of onregelmatigheden in het hout die niet machinaal verwijderd kunnen worden.

Tafelblad afwerking

De keuze van afwerking voor een tafel is een erg belangrijke stap. Hout dient goed beschermd te worden tegen vocht en vuil vlekken. Wanneer een houten blad niet behandeld is met lak of olie zullen olie en vocht vlekken dieper het hout in gaan. Het verwijderen van deze vlekken en of beschadigingen is erg lastig en kan voorkomen worden door een goede lak of olie afwerking. Tip: Test met een vochtige doek of een tafel behandeld is. Wanner het hout na het droger ruw aanvoelt is het tafelblad nog onbehandeld en dus gevoelig voor gebruik.

Diverse lak en olie afwerkingen

Het afwerken van een tafel gebeurd met een lak olie behandeling. Meestal gaat de voorkeur naar een lak afwerking omdat deze beter bescherm is tegen vuil en vocht plekken. Ook kan een reden zijn dat het tafelblad een erg matte afwerking dient te behouden. Door het gebruiken van een lak afwerking is het mogelijk om een zeer matte look te creëren waardoor het haast niet zichtbaar is dat de tafel behandeld is. Het grotere voordeel van een olie behandeling is vaak de diversiteit aan kleuren en effecten die bruikbaar zijn. Ook geeft een olie behandeling vak een meer natuurlijke look dan tafels die behandeld met een lak.

Eventuele noesten en of scheuren in het hout

Bij het laten maken of maken van een massieve tafel is het mogelijk dat er scheuren of noesten aanwezig zijn in het tafelblad. Uit praktische maar ook optische redenen is het raadzaam om deze te vullen met een pasta of epoxy hars. Een zeer populaire pasta voor het vullen van noesten en of scheuren is dan ook een zwarte vuller. Met deze zwarte vuller worden de noesten en scheuren nog extra geaccentueerd. Naast dat deze scheuren en noesten nu nog mooier tot zijn recht komen is het ook zeer praktisch met het schoonhouden van het blad. Wanneer deze oneffenheden niet gevuld worden kan er vuil en vocht in gaan zitten dan op lange termijn ernstige gebreken kan veroorzaken.

boomstamtafel

De grote voordelen van een massieve tafel

Een van de grootste voordelen van een massieve eettafel is wel de mogelijkheid om het blad altijd nog te kunnen laten herstellen. Het herstellen van een massief tafelblad is vrijwel altijd mogelijk omdat er geen andere spaanplaat onderdelen verborgen zijn. Bij het schuren van een tafelblad is het dus wel raadzaam om er zeker van te zijn dat het tafelblad van massief hout vervaardigd is. Wanneer een tafelblad van spaanplaat met fineer gemaakt is zal er snel door de fineer laag geschuurd worden en is het blad niet meer te herstellen. Naast het risico bij het herstel van deze tafelbladen is de hardheid van het oppervlakte ook vele malen lagen.

Ontwerp

Het zelf maken of laten maken van houten meubels of een massieve tafel heeft als voordeel dat je zelf het gehele ontwerp kan bepalen van begin tot eind. Vaak wordt niet alleen het tafelblad maar ook het onderstel op maat gemaakt. Door deze unieke combinatie bent u zelf aan zet om een uniek ontwerp te creëren samen met de maker. Laat u inspireren door natuurlijke vormen, moderne materialen of kleuren die niet vaak toegepast worden. Er zijn tal van ontwerpen en mogelijkheden te bedenken. Van zwart metaal gecombineerd met licht eikenhout of donker notenhout met rvs frames. Iedere tafel is weer uniek te noemen wanneer hij gemaakt en ontworpen is door jezelf. En niet alleen het uiterlijk is belangrijk maar ook de afmetingen zijn een essentieel gegeven van een eetkamertafel. Wanneer uw woonkamer, zitkamer of keuken een ongebruikelijke maat heeft en toch een speciale tafel of houten meubel wilt realiseren komt u vaak terecht bij maatwerk. Van bar meubels, keuken bladen, salontafels, tuintafels, tv meubels en meer. Een op maat gemaakt meubelstuk zal vrijwel altijd in uw interieur blijven staan. Een meubelstuk dat doorgrondig is ontworpen gefabriceerd en met liefde en respect gecreëerd is van materialen uit de natuur. Kortom om een ontwerp en meubelstuk waar u trots op bent.

Veel gebruikte materialen voor houten eettafels

Voor veel unieke tafels worden veel verschillende materialen verzorgt. Niet enkel hout wordt gebruikt bij het maken van eetkamertafels. Vaak worden eettafels ook gemaakt in combinatie met steen, glas of epoxy hars. Een unieke eettafel kan gecreëerd worden geheel naar eigen wens en vaak met massief hout gecombineerd met metalen onderstellen. Een metalen onderstel tafel met massief hout wordt geheel naar eigen wens vervaardigd. Bij het kopen van een eettafel is het dus erg belangrijk om goed na te denken over de materialen, afwerking, afmetingen en gebruik van de eettafel. Ieder materiaal heeft weer zijn voor en nadelen. Vaak vinden mensen een stenen tafelblad te koud en kil en wordt dit vaker buiten toegepast.

tafel op maat

Duurzaamheid en levensduur van eettafels

Houten tafels zijn het meest duurzame van alle mogelijke handgemaakte eettafels. Niet alleen omdat deze eetkamertafels een zeer lange levensduur hebben maar ook de mogelijkheid voor het herstellen van eventuele beschadigingen in de toekomst. Bij deze eettafels is het vaak altijd mogelijk om grote of kleine beschadigingen te herstellen. Tafelbladen kunnen altijd weer opnieuw geschuurd en behandeld worden met een afwerking naar keuze. Een goede kwaliteit eettafel gaan vaak wel 10 of 20 jaar mee. Zelfs na deze periode is de tafel weer opnieuw te herstellen tot een volwaardige nieuwe tafel. Door de jaren heen zijn uiteraard de afmetingen van veel gebruikte tafel veranderd. Zo waren in de jaren 60/70 tafels van 140 cm of 160 cm zeer gebruikelijk. Tegenwoordig worden zelfs veel tafels gemaakt van 300 cm 350 cm en zelfs lange tot afmetingen van wel 5 meter. Bij het maken van deze unieke afmetingen is het vaak erg lastig om aan geschikt hout te komen. Naast de lange levensduur en gemakt van herstel is het grootste circulaire milieu voordeel dat veel tafels gemaakt worden van gebruikt hout of bomen die gekapt moeten worden. Tegenwoordig worden niet meer hele oerwouden gekapt voor kwalitatief hoogstaande tafels. Vaak gaat de voorkeur naar lokale afnemers, bomen rooiers, en houthandelaar met respect voor klimaat en natuur. Zonder bomen worden er immers geen houten meubelen gemaakt. Een kring die niet verbroken dient te worden. Vraag daarom dus altijd naar de afkomst van het hout wanneer een tafel of meubelstuk op maat laat maken. Het is erg belangrijk dat het hout op een eerlijke manier verkregen en verwerkt gaat worden. Kijk dus niet alleen naar wat mooi is maar of het ook gekeurd hout en van de juiste kwaliteit is. Deze kwaliteit gaat verder dan alleen duurzaam of eerlijk. Goede planken of boomstammen dienen ook goed terug gedroogd te worden voordat ze in de handen van de meubelmaker komen. Een goede vochtpercentage ligt tussen de 8 en 12 % Wanneer het hout te nat is en gaat drogen in de woonkamer kunnen er grote scheuren en of gebreken gaan ontstaan. Zelfs wanneer een enkele plank van het geheel niet goed droog is kan het gehele blad krom gaan trekken of torderen.

Fotocredits: Boomstamtafel.nl