Mijn blog wordt voornamelijk gelezen door vrouwen, maar wel vrouwen die gek zijn op interieur, DIY etc. Een flink aantal van hen neemt zelf regelmatig gereedschap in haar handen om te beginnen met een toffe klus thuis. Voor diegene die nog niet zo bekend zijn met gereedschap, deel ik regelmatig informatie en tips over een bepaald apparaat of gereedschap wat je echt in je garage moet hebben liggen. Vandaag de beurt aan de multitool! Want wat is nou de beste multitool? En wat kun je er eigenlijk allemaal mee? 

Wat is een multitool? 

Een multitool is echt een musthave voor je voorraad gereedschap. Met een multitool kan je – de naam verraad het al een beetje – enorm veel klusjes uitvoeren. Hoeveel precies,  dat hangt af van de opzetstukken die je erbij hebt. Hoe dan ook is een multitool een veelzijdig apparaat wat je bij vele klussen te pas kan komen! 

Wat kun je er allemaal mee?

Zoals gezegd is het afhankelijk van de hoeveelheid opzetstukken die je hebt bij je multitool, wat je er precies mee kunt.  Maar er zijn mogelijkheden om te zagen, schuren, boren, graveren, schroeven, slijpen of polijsten. Wanneer je dus een multitool aanschaft, is het slim om te kunnen welke opzetstukken er standaard bij geleverd worden,  maar ook of en welke losse opzetstukken je ervoor kunt voor kopen om je multitool uit te breiden.  

Op accu of netstroom 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe de multitool werkt.  Je kunt namelijk kiezen voor een variant met een ingebouwde accu of je kunt kiezen voor een variant met een stroomkabel. Het nadeel van de variant met een accu is dat deze natuurlijk tijdens de klus leeg kan raken.  Aan de andere kant ben je wel veel vrijer in beweging zonder een kabel.  Wellicht dus meteen een goed idee om een extra accu bij te kopen,  zodat je altijd over een volle accu beschikt.

Oscillerend of roterende

In je zoektocht naar een multitool kom je de termen oscillerend een roterende tegen.  Dit zijn namelijk 2 wijzen waarop de tool werkt. Het is de soort beweging. Ook hierbij is het belangrijk te kijken welke klussen je er mee wilt doen. Met een roterende beweging kun je niet schuren, en met een oscillerende beweging wordt boren lastig.  

Welke is nou de beste? 

Natuurlijk ben jij op zoek naar die ene beste multitool. Volgens enkele onderzoeken komt de BLACK+DECKER MT300KA-QS naar voren als beste multitool. Hierbij zitten 11 opzetstukken. Daarbij zit natuurlijk wel de kanttekening dat “beste” nogal een breed begrip is.  Het is dus geheel afhankelijk van de klussen die je er mee wilt doen.  Verdiep je er dus goed in wanneer je er een wilt aanschaffen!