Steeds meer mensen werken dagenlang achter een computer. Niet alleen studenten die in de collegezalen aantekeningen typen, maar ook meer en meer werkenden die allerlei taken achter een laptop of desktop uitvoeren.

Werk jij veel achter een computer en zijn je ogen moe en branderig? Zie je zelfs wazig? Dan is de kans groot dat je last hebt van computerogen. Computerogen zijn te voorkomen, wat belangrijk is om hoofdpijn, vermoeidheid en bovenal bijziendheid te voorkomen.

Wat zijn computerogen?

Het Computer Vision Syndroom (CVS) is het probleem dat je vermoeide, rode, branderige en/of droge ogen hebt door het langdurig staren naar je computerscherm. Je ogen zijn namelijk gemaakt om scherp te kunnen kijken op verschillende afstanden. Kijk je echter langdurig op één afstand, zoals het geval is bij het werken achter een computer, dan staan je spieren constant onder spanning. Daarbij komt dat je last krijgt van droge ogen, omdat je vaak nog maar vier keer per minuut knippert, in tegenstelling tot twintig keer als je niet achter een laptop zit. Niet alleen krijg je zo last van je ogen, maar ook kan het leiden tot bijziendheid, waardoor je lenzen moet gaan dragen.

wat zijn computerogen

Wat te doen tegen het Computer Vision Syndroom

Hoewel de gevolgen van het CVS zover kunnen gaan dat je bijziend wordt en contactlenzen of een bril moet gaan dragen, is het te voorkomen. Op kantoor is de 20-20-20 regel een makkelijke regel om te hanteren. Deze houdt in dat je elke 20 minuten 20 seconden op 20 meter afstand moet kijken om je ogen te trainen. Ook helpt het om te gaan wandelen, je ogen even dicht te doen of naar buiten te gaan. Op die manier heb je minder snel last van branderige, droge ogen en voorkom je dat de bolling van je oog aangetast wordt. Deze tips helpen niet alleen voor computerogen in de zin dat je achter een computer werkt, maar ook voor het staren naar het beeldscherm van je telefoon. Zo is uit onderzoek gebleken dat voornamelijk jongeren op steeds jongere leeftijd een bril of lenzen nodig hebben door het staren naar hun telefoons.

tips tegen computerogen

Helpt je werkomgeving aanpassen tegen CVS?

Het beste om CVS te voorkomen, is door even uit je werkmodus te stappen. Toch zijn er ook andere mogelijkheden om computerogen tegen te gaan. Zo is het belangrijk om de juiste luchtbevochtiging te hebben in je werkomgeving voor de staat van je ogen. Een kop thee drinken of een natte spons of een kommetje water op je bureau zetten (om het water te laten verdampen) helpen het vochtniveau op peil te houden en je ogen dus vochtig te houden. Daarnaast kan het helpen om een zogeheten computerbril te dragen, die het blauwe licht van je beeldscherm filtert, waardoor je ogen dus minder snel beschadigen. Als je echter al last hebt van computerogen, kun je het beste de juiste contactlenzen online bestellen.