Regelmatig deel ik handige schoonmaaktips. Hiermee kun je de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse schoonmaak klussen in huis eenvoudig uitvoeren. Toch is het ook goed om zo nu en dan ook eens een grote schoonmaak te houden in je woning. De klusjes die normaal niet worden meegenomen, worden dan ook uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld eens aan het schoonmaken van je deuren of kozijnen of wat dacht je van de binnenkant van je keukenkastjes? In dit artikel deel ik handige tips voor een grote schoonmaak!

Wanneer een grote schoonmaak?

Zoals gezegd is het goed enkele keren per jaar een grote schoonmaak te houden in huis. Dit kan bijvoorbeeld de welbekende voorjaarsschoonmaak zijn, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een grote schoonmaak in de eerste weken van januari. Alle kerstversiering is dan inmiddels weer opgeruimd en je wilt dan schoon en fris het nieuwe jaar in. Ook kan het handig zijn om een grote schoonmaak na verhuizing te houden. Alles is dan spik en span schoon en voelt als nieuw en helemaal van jou! Als je even goed nadenkt zijn er waarschijnlijk genoeg momenten die geschikt zijn voor een grote schoonmaak in huis.

grote schoonmaak uitbesteden

Grote schoonmaak tips

Zoals gezegd zou ik enkele handige tips met jullie delen. Laat ik beginnen met de beste tip. Een grote schoonmaak kan in je eentje best wel een karwei zijn. Het lukt je waarschijnlijk niet om je gehele woning in een dag schoon te maken. Je hebt alleen ook geen zin om een complete week bezig te zijn met deze klus. Waarom huur je niet een schoonmaakteam in voor de grote schoonmaak van je woning? Onder leiding van een voorman, maakt een schoonmaakteam in 4 tot 8 uur je complete woning schoon. Je kunt er vervolgens voor kiezen om ook je wekelijkse schoonmaakklussen door dat bedrijf te laten uitvoeren, maar je kunt dit natuurlijk ook alleen doen wanneer je een grote en grondige reiniging van je woning wilt.

wat in een grote schoonmaak

Een andere tip is: maak een lijstje. Het zijn natuurlijk huishoudelijke taken die je normaliter niet uitvoert. Hierdoor kun je ze ook eenvoudig vergeten. Maak een lijstje met alles wat je gedaan wilt hebben tijdens deze grote schoonmaak. Ben je enthousiast en zit je vol ideeën? Geen probleem. Loop na het maken van je lijstje, het lijstje door en begin met het schrappen van de taken die je wellicht toch iets minder belangrijk vind. Heb je juist inspiratie te kort? Ook geen probleem. Gelukkig staan er genoeg lijstjes voor grote schoonmaken op internet.

Een andere tip (mocht je wel zelf aan de slag gaan): werk in kamers en ruimtes. Een grote schoonmaak kan overweldigend zijn en voor je het weet heb je je hele huis op zijn kop staan. Werk per kamer (en maak daar je lijstje dan ook op) om het overzichtelijk te houden.