Zoals wellicht vele van jullie weten, hebben we eind 2020 een huis gekocht met veel potentie. Dat klinkt altijd erg positief, maar het is een verkapte versie om te zeggen dat je eigenlijk gewoon een klushuis hebt gekocht. Gelukkig zijn Jim en ik niet vies van een leuke klus en zijn we inmiddels al zo’n 1,5 jaar flink aan het klussen. Steeds meer komt het einde in zicht, maar ik kan wel zeggen dat ik inmiddels flink wat klustips heb verzameld. De beste en belangrijkste: goed gereedschap is het halve werk! 

Goed gereedschap 

Toen we zo’n 10 jaar geleden gingen samenwonen, had Jim al wel wat gereedschap, maar zoals wellicht vele van jullie wel zullen herkennen, is gereedschap nou eenmaal niet goedkoop. Daarnaast heb je nogal veel gereedschap nodig, want er is voor elke klus wel een handige tool ontwikkeld die de klus een stuk makkelijker en netter laat verlopen. Jim kocht daarom in het begin “budgetvriendelijk” gereedschap. Je kent het wel; in de folder bij de Lidl. Doe dit nou niet! Inmiddels hebben we al dat gereedschap vervangen voor degelijk gereedschap omdat het simpelweg niet werkt en/of snel kapot is. Laten we eerlijk wezen: goedkoop is vaak duurkoop. 

goed gereedschap

Welk gereedschap moet je nou hebben? 

Je kunt beter investeren in kwalitatief goed gereedschap. Daar heb je veel meer plezier van en maakt het klussen ook echt makkelijker. Welk gereedschap je nou precies moet hebben? Dat ligt aan de klussen die je verwacht te doen. Ga je heel je huis verbouwen, dan zul je meer gereedschap nodig hebben, dan wanneer je enkel een aantal schilderijtjes aan de muur gaat hangen. Vraag eens in je omgeving welk gereedschap iedereen heeft. Er zijn namelijk apparaten die je veelzijdig gaat gebruiken. Die kun je het beste als ‘basis’ ook aanschaffen. Denk aan een accuschroefmachine. Daarnaast zijn er enkele handige tools die je gebruikt en in de aanschaf ook niet erg duur zijn, bijvoorbeeld een zaag, vijlen etc. Heb je groot gereedschap nodig, wat ook erg duur is, maar verwacht je het sporadisch nodig te hebben, dan is het wellicht slimmer om te kijken of je deze in je omgeving kunt lenen bij iemand. Ook kun je zulke grote tools beter aanschaffen met meerdere mensen. 

gereedschap

Ook niet vergeten 

Wellicht het meest onderschatte gereedschap is… je PBM’s. Voor de niet-veiligheidkenners onder ons: Persoonlijke beschermings middelen. Klussen is namelijk veilig, wanneer je weet wat je doet en je jezelf goed beschermd. Zorg dat je daarom genoeg werkhandschoenen in huis hebt, veiligheidsschoenen met een stalen neus en natuurlijk veiligheidsbrillen. Je wilt na een klusdag namelijk niet eindigen op de eerste hulp met een beschadiging aan je ogen.