Een vloer dient niet alleen esthetisch aantrekkelijk te zijn, maar ook functioneel in het alledaagse gebruik. Stel je voor dat er per ongeluk een druppel water in de keuken valt; het is geruststellend als je niet meteen in paniek hoeft te schieten vanwege mogelijke lelijke vlekken op de vloer.

Een gietvloer kan zeker worden beschouwd als een waterdichte vloer. Maar wat houdt dat precies in? En betekent het hebben van een waterbestendige vloer ook dat er meer onderhoud nodig is?

Laten we eerst ingaan op het type vloer. Een vloeistofbestendige vloer is een speciaal ontworpen type vloerconstructie dat voorkomt dat vloeistoffen zoals water, oliën en andere substanties de vloer kunnen doordringen. Gietvloeren vallen onder deze categorie en zijn zo ontworpen dat ze extreem bestand zijn tegen vloeistoffen. Hierdoor zijn ze geschikt voor gebruik in diverse ruimtes van een woning, waaronder niet alleen de badkamer, maar ook de keuken, waar regelmatig met vloeistoffen wordt gewerkt.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze vloeren uiteindelijk enigszins poreus kunnen zijn. In het geval van gemorste koffie of rode wijn, vooral bij agressieve stoffen, is het cruciaal om de vloeistof binnen drie uur op te ruimen om mogelijke vlekken te voorkomen.

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een waterdichte vloer?

Een waterdichte vloer biedt aanzienlijk gemak, niet alleen in de badkamer, maar ook in andere kamers van het huis. In de hal, waar tijdens natte en modderige wintermaanden binnen wordt gekomen, is zo’n vloer ontzettend handig. Ook in de keuken, waar regelmatig wordt gemorst met verschillende vloeistoffen, is het een uitkomst. Terwijl een houten vloer direct vetvlekken zou vertonen, is dat bij een gietvloer geen enkel probleem.

gietvloeren

Is er meer onderhoud nodig voor een waterdichte gietvloer?

Bij het schoonmaken van een gietvloer is het van essentieel belang om de juiste schoonmaakproducten te gebruiken, aangezien sommige krachtige chemicaliën de vloeistofbestendige eigenschappen kunnen aantasten. Daarnaast is het verstandig om het gebruik van schurende materialen te vermijden, omdat deze de beschermende laklaag van de vloer kunnen beschadigen.

Zijn alle gietvloeren per definitie vloeistofbestendig?

Zeker, al onze gietvloeren (PU gietvloeren en cementgebonden gietvloeren) zijn volledig vloeistofbestendig, wat betekent dat ze geschikt zijn voor gebruik in elke kamer van het huis. Deze gietvloeren bestaan uit verschillende lagen, waarbij de bovenste laag een speciale laklaag is die de vloeistofbestendige eigenschap van de vloer verzekert. Hierdoor trekt er geen vocht in de vloer, waardoor er minder snel vlekken ontstaan.