Ik kwam laatst een artikel tegen en daar zag ik ineens het kopje: Impregneren gevel. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik daar nog nooit van gehoord had. Ik was zo iemand die altijd het probleem achteraf pas aanpakte. Wil jij je gevel impregneren en reinigen? In dit artikel leg ik er alles over uit, want je kunt het gewoon zelf!

Gevel impregneren en reinigen

De buitenkant van je huis is echt het visitekaartje van jezelf. Ik snap dus ook echt niet dat sommige mensen niet aan de slag gaan met achterstallig onderhoud. Van die kozijnen die echt een likje verf kunnen gebruiken of zo’n vieze gevel met aanslag. Daar kun je toch gewoon iets aan doen? Het is waarschijnlijk wel een klusje waar je tegenop ziet, maar dat hoeft niet te betekenen dat je er iemand voor in hoeft te huren. Het is namelijk vrij eenvoudig om te doen. Hoe je dat precies doet? Dat lees je hieronder.

Verschillende soorten vervuiling

Voordat we beginnen met de oplossing, is het wellicht handig om te weten dat er verschillende soorten vervuiling zijn. Hardnekkige roetvervuiling of graffiti vragen om een andere aanpak, maar hoogstwaarschijnlijk heb je gewoon last van algen of mos. Dat is namelijk de meest voorkomende vervuiling aan gevels in Nederland. Onze bakstenen gevels zitten vol met poriën wat de opname van vocht mogelijk maakt. Het vervelende aan algen of mos is niet alleen dat het er lelijk uit ziet op je gevel, maar dat de mos ook nog eens blijvende schade aan kan richten aan je gevel. Laat het dus vooral niet te lang zitten, maar reinig het zo snel mogelijk.

Schoonmaken van de gevel

Om de mos en algen aan te pakken heb je niet veel meer nodig dan een hogedrukreiniger en wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Zoals je waarschijnlijk ooit al wel hebt gehoord, moet je zorgen dat de hogedrukreiniger niet te hard staat. Hierdoor maak je je gevel ruwer waardoor de mos en algen snel weer terug zullen komen omdat het materiaal nu nog meer poriën heeft. Het hecht er dan weer gemakkelijker aan. Wat betreft die huis-, tuin- en keukenmiddeltjes… een beetje groene zeep, schoonmaakazijn, soda of Biotex kan wonderen verrichten.

gevel impregneren

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je je gevel helemaal schoon hebt gekregen, wil je hem nu natuurlijk zo goed mogelijk beschermen voor de toekomst. Hiervoor kun je Oppercon gebruiken. Dit is een milieuvriendelijk impregneermiddel die je gevel water- en vuilafstotend maakt. Ook meteen een tip voor je bestrating, want daar kun je dit ook op toepassen. De Oppercon coating trekt in je muren en kan daarom ook niet afbladderen na verloop van tijd. Je hebt ongeveer 1 liter nodig voor 8 m2.