2021 is alweer bijna voorbij en 2022 staat voor de deur. Tijdens de kerstperiode is ons interieur extra gezellig. Geweldig voor fans van homestyling, zoals ik, die hun fantasie graag de vrije loop laten gaan. Maar het einde van het jaar omhelst meer dan sfeervolle verlichting, heerlijke gerechten en dagen doorbrengen met familie en vrienden. Het is namelijk ook het moment om na te denken over je zorgverzekering. Lang niet iedereen wordt daar enthousiast van, maar niets is zo belangrijk als je gezondheid. Daarom deel ik hier een aantal handige tips die mij ieder jaar helpen om de juiste keuze te maken.

Vergeet niet dat een zorgverzekering maatwerk is

In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat er niet één antwoord is op de vraag welke zorgverzekering de beste is. Waarom niet? Omdat iedereen andere zorg nodig heeft. In Nederland hebben we een complex systeem met een groot aantal aanbieders. Die hebben allemaal veel verschillende verzekeringen. De keuze is dus enorm. Mooi meegenomen, hoewel een beslissing nemen er niet makkelijker door wordt. Bedenk vooral goed wat je nodig hebt. Op basis daarvan maak je het aanbod een stuk kleiner.

Het vaststellen van de hoogte van het eigen risico

Je eigen risico is een belangrijke eigenschap van een zorgverzekering. In 2022 blijft deze hetzelfde en is het minimale eigen risico dus nog steeds €385,-. Desgewenst kies je voor een hoger eigen risico, met een maximum van €885,-. Dat is dus €500,- meer. Daartegenover staat een lagere maandelijkse premie. Je betaalt hierdoor jaarlijks gemiddeld zo’n €300.- minder. Handig voor mensen die vrijwel nooit serieus ziek zijn en zelden beroep doen op de zorg. Voor alle anderen is het wellicht verstandig om voor een zo laag mogelijk eigen risico te kiezen. Meer weten over zorgverzekeraars en het eigen risico? Een zorgverzekering vergelijken doe je in een paar minuten.

zorgverzekering

Kies een pakket dat bij je past en bespaar geld

Een zorgverzekering bestaat uit een basis en een aantal extra modules. Ga jij vaak naar de tandarts? Neem dan een uitgebreide tandartsverzekering op. Hetzelfde geldt voor zaken als brillen en fysiotherapie. De situatie is voor iedereen anders. Daarom is het belangrijk dat je zelf op onderzoek uitgaat. Dat betekent niet dat je uren achter je computer hoeft te zitten. Door gericht te zoeken ben je veel sneller klaar. Je houdt daardoor meer tijd over voor leuke dingen, zoals het uitkiezen van gezellige decoratie.