Waar behang een aantal jaar geleden misschien een beetje uit beeld was verdwenen, heeft het nu helemaal zijn comeback gemaakt. Sterker nog, het is wellicht nog nooit zo populair geweest. Tijd om er daarom eens uitgebreid op in te gaan in dit artikel. Wat zijn dé trends op het gebied van behang, hoe pas je behang het beste toe en wat zijn vooral de don’ts?

Dé woontrend van dit moment

De trends op gebied van behang liggen eigenlijk vrij dicht bij de normale woontrends. Wanneer we kijken naar de woontrends voor 2023, zien we dat neutrale kleuren nog steeds erg populair zijn, maar kiezen we ook steeds vaker voor een interieur met een bold vibe. Ook hotel chic blijft trendy. Wanneer je vervolgens de behangtrends er bij pakt, zie je hetzelfde terug. Mooie neutrale muren behang doen het goed. Ook luxe behang is erg populair onder de hotel chic liefhebbers, maar we gaan dus ook vaker een gewaagder behang terug zien wat past bij een bold interieur. Hoe dan ook moet het behang luxe uitstraling hebben, zodat je hele interieur deze luxe uitstraalt.

Tips voor behang

Voor je gaat behangen moet je eerst bepalen wat je wilt bereiken met het behang. Wil je een kale, lege muur opvullen of wil je er juist een eyecatcher van maken? Kun je die vraag nog niet helemaal voor jezelf beantwoorden, dan is het wellicht verstandig eerst goed naar de ruimte te kijken. Is de ruimte erg druk in aankleding, dan kun je wellicht beter kiezen voor een rustig patroon en een kleur die blend met je interieur. Heb je juist weinig in een ruimte staan, dan vraagt die kamer wel om een eyecatcher en mag je best uitpakken met je behang.

luxe behang stalen

Do this

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk een kwalitatief goed behang aan te schaffen. Dit is niet alleen mooier voor het eindresultaat, maar met goed behang is ook gemakkelijker te plakken. Vraag staaltjes aan om het behang goed te kunnen zien en te voelen. Je weet dan direct of de kwaliteit hoog genoeg is. Daarnaast is het verstandig te investeren in goed gereedschap. Een goed stanley mes is bijvoorbeeld echt noodzakelijk om de randen strak af te kunnen snijden. Wat je nog meer nodig hebt is bijvoorbeeld een schaar, rolmaat, potlood, snijlineaal, blokroller, schone verfkwast, behangspatel, nadenroller (dit zorgt er echt voor dat je naden strak op elkaar zitten en is wellicht nog wel de beste investering in dit rijtje), emmer, spons en afdekplastic. Ga vervolgens goed nadenken over de eerste baan. Dit is namelijk het begin waar je vanuit door werkt.

Don’t do this

Wat je absoluut niet moet doen is overhaast aan de slag gaan. Hoewel behangen niet enorm veel tijd hoeft te kosten en je dit klusje vrij gemakkelijk kunt uitvoeren, moet je er wel de tijd voor nemen. Des te meer haast je hebt, des te slordiger het behang straks geplakt zit en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Heb jij al een wand met behang in huis?