Een efficiënte badkamerindeling is essentieel voor een comfortabele badkamer. Het zorgt ervoor dat je overal goed bij kunt, dat er voldoende bewegingsruimte overblijft en dat het totaalplaatje er stijlvol uitziet. Of het nou gaat om een hele kleine of een grote badkamer: er zijn altijd manieren om de ruimte optimaal te benutten. In het onderstaande artikel lees je een aantal praktische tips en ideeën om je eigen badkamer efficiënt in te richten.

Houd de afmetingen bij de hand

Meet jouw badkamer, sanitair en meubels nauwkeurig op voordat je een nieuwe indeling gaat maken. Houd deze afmetingen altijd bij de hand. Tijdens het shoppen van nieuwe badkameritems kun je namelijk lastig een inschatting maken van het formaat. In de luxe badkamers van een showroom ziet een ligbad er misschien veel kleiner uit dan in jouw eigen woning. Het is belangrijk om de afmetingen van jouw badkamer bij de hand te hebben om een efficiënte indeling te kunnen maken.

Puzzel online met de indeling

Wil je de huidige indeling helemaal omgooien? Dan is het fijn om er een goed beeld van te schetsen. Je kunt online een plattegrond maken of jouw badkamer ontwerpen met een 3D ontwerptool. Blijf puzzelen met de indeling totdat je de perfecte posities hebt gevonden. Houd natuurlijk ook rekening met de aansluitingen.

Maak slim gebruik van de hoeken

Er is een reden waarom de douchecabine of het bad vaak in de hoek staat. Op deze manier maak je namelijk optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Een ligbad middenin de badkamer ziet er super chic uit, maar is vaak niet zo praktisch. Maak daarom slim gebruik van alle hoeken in jouw badkamerontwerp.

Denk na over de opbergsystemen

Bij een efficiënte badkamerindeling blijft er voldoende beweegruimte over, maar is er ook genoeg opbergruimte aanwezig. In plaats van een breed wastafelmeubel kun je bijvoorbeeld kiezen voor een extra hoge wandkast. Dit neemt in verhouding minder ruimte in beslag, maar zorgt wel voor lekker veel opbergruimte. Ook wandplanken, haken aan de muur en andere compacte opbergsystemen kunnen bijdragen aan een fijne indeling.

badkamerindeling

Creëer een ruimtelijk effect

Een kleine badkamer met veel elementen kan best ruimtelijk ogen. Dit heeft niet alleen te maken met de efficiënte indeling, maar ook met het kleur- en materiaalgebruik. Lichte kleuren maken de badkamer optisch groter. Daarnaast is het slim om gebruik te maken van een glazen douchewand. Dit is compact en ruimtelijk tegelijkertijd. Ga voor een inloopdouche waarin de badkamervloer doorloopt om het ruimtelijke effect te versterken.

Is de indeling van jouw huidige badkamer efficiënt en ruimtelijk genoeg?