We werken ondertussen al bijna een jaar (!) vanuit huis. Werk je nog steeds aan je keukentafel? Dan wordt het de hoogste tijd om een goed bureau te kopen. Daarmee voorkom je namelijk een hoop vervelende nek- en rugklachten! Een zit-sta bureau is één van de meest populaire en gezonde opties. Maar waar moet je rekening mee houden bij het aanschaffen en gebruiken ervan? Officetopper deelt in dit blog een aantal praktische tips.

Een bureau vol voordelen

De naam verklapt het al: een zit-sta bureau is een bureau waarmee je eenvoudig afwisselt tussen een zittende en staande werkhouding. Dit is niet alleen een geweldige oplossing voor het voorkomen van nek- en rugklachten, maar verbetert ook de concentratie en energie. Een win-win situatie dus. Zo’n bureau heeft dus allerlei voordelen, maar… dan moet je er wel op een goede manier gebruik van maken.

stabureau

Waar op letten bij de aanschaf?

En dus beginnen we bij het begin. Het aanschaffen van je nieuwe bureau. Want waar let je op als je er één koopt? Ten eerste is het belangrijk om af te wegen wat je budget is. Er zijn namelijk verschillende verstelmogelijkheden. Kies je voor een slingerverstelbaar zit-sta bureau? Dan kies je voor een goedkopere variant dan het elektrisch verstelbare bureau. Het voordeel van een elektrisch zit-sta bureau is dan weer dat het bureau met een letterlijke druk op de knop te verstellen is – en je daarnaast vaak ook nog bepaalde standen in het geheugen op kunt slaan. Ook goed om op te letten? Het allerbeste is als het zit-sta bureau te verstellen is van minimaal 65 centimeter tot maximaal 130 centimeter. 

Het instellen van de juiste hoogte

Heb je je zit-sta bureau besteld? Dan is het zeker zo belangrijk om goed van het bureau gebruik te maken. Dat begint al bij het instellen van de juiste hoogte. En daarbij is een ontspannen houding de basis. Die houding krijg je als je je ellenboog in een hoek van 90 graden zet, waardoor je onderarmen losjes op het bureau liggen en je schouders afhangend zijn. Is de hoek groter of kleiner dan 90 graden, of trek je je schouders te hoog op? Dan worden je rug en schouders onnodig belast. De juiste hoek, dus. Zowel als je zit, als wanneer je staat. 

Het bureau goed gebruiken

En dan het gebruik van het bureau. In de praktijk zien we vaak dat het lastig kan zijn om een zit-sta bureau daadwerkelijk te blijven gebruiken. Je zit al gauw helemaal in je werk, waardoor je het simpelweg vergeet – of je vindt het lastig om een juiste balans te vinden. Meteen beginnen met een uur staan, is bijvoorbeeld vragen om problemen. Ook bij staand werken geldt namelijk dat je je moet werken aan je uithoudingsvermogen. Begin daarom eens met 10 minuutjes staand werken, en bouw dit langzaamaan op naar een langere periode. Wissel zo’n 4 tot 6 keer per dag van houding, waarbij je nooit langer dan één uur achtereen staat. Lastig? Zet dan een wekker!