Stiekem al jaren een droom van ons: een tweede huisje in een zonnig land. Hopelijk kunnen we deze droom ooit verwezenlijken. Ik denk dat het een droom is van heel veel mensen, maar het is wel verstandig om je goed in te lezen van te voren.  Wat zijn de mogelijkheden,  hoe kun je dit het beste financieren en wat kost het eigenlijk? 

Een tweede huis zelf kopen?

Je kunt natuurlijk helemaal zelfstandig een tweede huis kopen,  maar je kunt er ook voor kiezen om je te laten begeleiden. Dit laatste is best verstandig.  Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte tegenvallers komt te staan. Primavillas is bijvoorbeeld zo’n partij. Zij begeleiden je bij het kopen van een huis of appartement in de Costa Blanca in Spanje.  Zo zijn er natuurlijk meer partijen die op de hoogte zijn van de regelgeving van een bepaald gebied. Daarnaast spreken zij de taal en kunnen ze je dus echt goed begeleiden.  

Regio kiezen

Natuurlijk moet je voordat je concreet aan de slag kunt met zo’n partij wel eerst zelf een gewenste regio kiezen.  Mijn persoonlijke mening is dat je niet kunt uitgaan van wat mooie plaatjes op internet.  Zorg dat je er echt vaker geweest bent en je verliefd op het gebied wordt.  Je koopt natuurlijk niet zomaar een huis of appartement. Wil je juist landinwaarts of kies je voor een huisje aan de kust? De mogelijkheden zijn enorm! 

Neem een aankoopmakelaar

Zo’n partij zoals in de eerste gedeelte van deze blog, is vaak ook aankoopmakelaar. Hoewel je in Nederland prima een huis kopen zonder aankoopmakelaar is dat in het buitenland niet aan te raden.  Ook hier geldt weer: verdiep je goed in de regelgeving.  In Spanje is het bijvoorbeeld zo dat de aankoopmakelaarsfee wordt betaald door de  verkoopmakelaar. Anders dus dan in Nederland! 

Financiën

Het kan vrij ingewikkeld zijn om alle regels omtrent financiën en belasting te begrijpen wanneer je een tweede huis koopt in het buitenland.  Of je nou je huis koopt met eigen geld of je er een hypotheek voor moet afsluiten,  het heeft altijd consequenties.  Gelukkig staat heel het internet er mee vol. Wederom: lees je dus goed in! Zeker wanneer je de woning wilt verhuren,  moet je goed op de hoogte zijn van alle consequenties die dit heeft.  

Wat kost het nou? 

Ik begrijp dat je nu heel graag een bedrag wilt zien.  Dat is helaas niet mogelijk.  Het is natuurlijk enorm afhankelijk van de regio, het type woning,  de faciliteiten en regelgeving. Er zijn natuurlijk droomvillas te koop van meer dan een miljoen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een meer bescheiden woning.  Je kunt rond de 100.000 en 150.000 euro heel wat leuke tweede huizen vinden! Wat je ook kunt overwegen is bouwgrond te kopen.  Ben er dan wel goed van bewust dat je dan helemaal aan allerlei regels moet voldoen. 

Uitbesteden dus 

Zoals gezegd is het echt een meerwaarde om goed begeleid te worden bij de aankoop van een tweede huis. Het voorkomt dat je elk weekend naar de regio moet reizen om zaken te regelen alvorens de aankoop heeft plaatsgevonden. Al is het natuurlijk wel enorm leuk om zoveel mogelijk bij het proces betrokken te zijn en goed overwegingen te kunnen maken. Alleen de voorbereiding is al een feestje!