Het aanbod van koffie machines is gigantisch: van een ‘ouderwets’ filter-zetapparaat tot een luxe volautomatische koffiemachine waarbij alles automatisch gebeurd.

Het grote aanbod maakt het er niet makkelijker op om een goede keuze te maken. Waar let je nu precies op bij het kopen van een nieuwe koffiemachine?

Bij de aanschaf van een nieuwe koffiemachine zal je eerst moeten bepalen welk type koffiezetapparaat het beste bij jou past. Zo kun je kiezen voor een volautomatische koffiemachine, een pistonmachine, een koffiecupmachine van Nespresso of Dolce Gusto en een filter-koffiezetapparaat.

Volautomatische koffiemachine

Bij een koffiebonen machine, ook wel een volautomatische koffiemachine genoemd, draait het voornamelijk om gemak. Met één druk op de knop zet je een espresso of een cappuccino en de machine reinigt zichzelf na gebruik. Zo ben je weinig tijd kwijt aan koffiezetten en geniet je altijd van versgemalen koffie. Een volautomatische koffiemachine is aan te raden voor huishoudens die meer dan 5 bakjes per dag drinken, zo nu en dan van een cappuccino wilt genieten en voor wie van opties houdt. Zo is het bij een volautomaat mogelijk om de sterkte, de temperatuur en de hoeveelheid aan te passen.

Pistonmachine: handmatige koffiemachine

Bij een pistonmachine doe je alle handelingen handmatig. Van het malen van de koffiebonen tot het opschuimen van de melk met een traditioneel stoompijpje. Je gaat als een echte barista te werk, waarbij geduld en veel oefenen een vereiste zijn. Met een pistonmachine zet je de beste espresso’s en cappuccino’s. Doordat het koffiezetten meer handelingen vereist, raden wij deze machine alleen aan voor gepassioneerde koffie-liefhebbers of (thuis)barista’s.

Nespresso en Dolce Gusto koffiemachine

Een koffiecupmachine (Nespresso of Dolce Gusto) is de perfecte keuze wanneer je een paar bakjes koffie op een dag drinkt. De machines zijn voordelig in aanschaf en eenvoudig in gebruik. Een koffiecupmachine warmt binnen 30 seconden op. Zo hoef je nooit lang te wachten op je koffie in de morgen. Het nadeel aan koffiecupmachines is dat ze duur zijn in gebruik (lees hieronder meer) en dat de lege capsules voor veel afval zorgen, wat deze optie minder duurzaam maakt.

Filter-koffiezetapparaat

De bovenstaande opties zijn minder geschikt voor een verjaardag of wanneer je veel koffie in een korte tijd moet zetten. Houd je regelmatig een feestje of nodig je veel mensen uit? Dan is een filter-koffiezetapparaat een goede keuze. Deze is overigens ook een stuk voordeliger in aanschaf.

Prijs per bakje koffie

De prijs voor een bakje koffie ligt het hoogst bij Nespresso en Dolce Gusto. Een capsule kost ongeveer € 0,30 per stuk. Een koffiecupmachine is voordelig in aanschaf, maar duur in gebruik.

Bij een volautomaat of een pistonmachine ben je ongeveer € 0,10 per bakje kwijt, terwijl dit bij een filter-koffiezetapparaat nog lager kan liggen (afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt).

Onderhoudskosten

Waar je weinig over leest op het internet zijn de onderhoudskosten. Bij een filter-koffiezetapparaat is het onderhoud minimaal. Maak je gebruik van een koffiecupmachine of een pistonmachine dan dien je deze regelmatig te reinigen met een schoonmaaktablet en/of een ontkalkingsmiddel.

Bij een volautomatische koffiemachine mag je op hogere onderhoudskosten rekenen. Zo dien je de waterfilter regelmatig te vervangen (afhankelijk van het gebruik en de waterhardheid in jouw regio) en dien je onderhoudsproducten zoals een reinigingstablet en een ontkalkingsmiddel aan te schaffen. Bij bepaalde merken zoals Jura dien je de zetgroep na 2 – 3 jaar grondig schoon te laten maken. Hier komen uiteraard ook kosten bij kijken.

TOP-10 met de beste koffiemachines van 2021

Om de keuze wat makkelijker voor je te maken, heeft baristaworden.nl een TOP-10 opgesteld met de beste koffiemachines. Voor elke koffiemachine in deze lijst is een objectieve review geschreven op basis van eigen bevindingen en die van andere gebruikers.