Industriële interieurs hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. We hebben allemaal wel eens gefantaseerd over die prachtige grote lofts met bakstenen muren en megagrote ramen. Maar de realiteit is dat de meeste van ons in normale rijtjeshuizen wonen. Betekent dit dat we geen industrieel interieur kunnen hebben? Absoluut niet! In dit artikel gaan we bespreken hoe je de industriële look kunt creëren in een gewoon rijtjeshuis en we zullen enkele handige tips en trucs delen om je op weg te helpen.

Wat is een industriële interieurstijl?

Voordat we in de details duiken, laten we eens kijken naar wat een industrieel interieur eigenlijk inhoudt. Deze stijl vindt zijn oorsprong in oude fabrieks- en industriële gebouwen die zijn omgebouwd tot woningen. Kenmerkend voor deze stijl zijn ruwe, onafgewerkte materialen, open ruimtes en een focus op functionaliteit. Hier zijn enkele elementen die je vaak in een industrieel interieur zult vinden:

 • Bakstenen muren
 • Grote ramen
 • Ruwe houten details
 • Metalen accenten
 • Open plafondbalken
 • Minimalistisch meubilair

Tip 1: Bakstenen muren

Een van de meest iconische kenmerken van een industrieel interieur zijn bakstenen muren. Als je geluk hebt en al bakstenen muren in je huis hebt, overweeg dan om ze bloot te leggen. Als dat niet het geval is, kun je overwegen om baksteenbehang te gebruiken om hetzelfde effect te creëren. Dit geeft meteen een industriële uitstraling aan je ruimte.

industrieel rijtjeshuis

Tip 2: Metalen accenten

Metalen accenten zijn onmisbaar in een industrieel interieur. Denk aan metalen stoelen, lampen of zelfs een metalen trapleuning. Deze elementen dragen bij aan de ruwe en stoere uitstraling van de ruimte. De glanzende afwerking van metalen accenten vormt een prachtig contrast met de andere materialen zoals baksteen en hout.

Door metalen toevoegingen op strategische plekken in je interieur te plaatsen, kun je de industriële sfeer versterken. Kies voor metalen elementen in donkere tinten zoals zwart, grijs of brons om de authentieke industriële esthetiek te benadrukken. Deze accenten voegen karakter toe aan je interieur.

Tip 3: Grote ramen

Grote ramen zijn vaak een kenmerk van industriële gebouwen. Ze laten veel natuurlijk licht binnen en geven een gevoel van ruimte. Als je het geluk hebt om grote ramen te hebben, zorg er dan voor dat je ze niet bedekt met te veel gordijnen of jaloezieën. Laat het licht binnenstromen!

Grote ramen zijn dus een opvallend kenmerk van industriële gebouwen, maar niet alle woningen hebben het geluk om ze te bezitten. Als je geen grote ramen hebt, zijn er gelukkig alternatieven om toch dat gevoel van ruimte en natuurlijk licht te creëren in je industriële interieur.

 • Spiegels
  Plaats grote spiegels tegenover bestaande ramen om het licht te weerkaatsen en de illusie van grotere ramen te creëren. Spiegels kunnen ook een decoratief element zijn dat past bij de industriële stijl.
 • Lichtkleurige verf
  Gebruik lichte kleuren op de muren om de ruimte opener en helderder te laten lijken. Wit, lichtgrijs of beige kunnen de illusie van meer licht geven.
 • Hanglampen
  Kies voor hanglampen met een open ontwerp en blootliggende gloeilampen om de ruimte te verlichten. Deze lampen voegen ook een industrieel tintje toe aan je interieur.
 • Kunstmatige verlichting
  Investeer in goed geplaatste kunstmatige verlichting om donkere hoeken op te fleuren en de ruimte te verlichten. Staande lampen, wandlampen en tafellampen kunnen allemaal bijdragen aan een goed verlichte ruimte.

Tip 4: Ruwe houten details

Hout is een veelzijdig materiaal dat een belangrijke rol speelt in industriële interieurs. Als je de gelukkige eigenaar bent van ruwe houten details in je rijtjeshuis, zoals houten planken, een eettafel van hout, of zelfs houten balken aan het plafond, dan kun je deze elementen benutten om de industriële look te versterken. Ze zorgen voor een warm en natuurlijk contrast in combinatie met de ruwe materialen zoals metaal en baksteen.

Maar wat als je deze houten accenten niet hebt in je rijtjeshuis? Geen zorgen, er zijn manieren om de schoonheid van hout toe te voegen aan je interieur, zelfs als je niet over deze elementen beschikt. Overweeg de volgende opties:

 • Houten meubels
  Investeer in houten meubelstukken, zoals een eettafel, stoelen of een salontafel, om de warmte en textuur van hout in je ruimte te brengen.
 • Kies voor houten decoratieve objecten zoals fotolijsten, dienbladen of wandplanken om subtiel hout in je interieur te introduceren.
industrieel interieur in een rijtjeshuis creeren

Tip 5: Open plafondbalken

Sommige rijtjeshuizen hebben de mogelijkheid om de plafondbalken bloot te leggen. Dit kan een dramatisch effect creëren en je huis een industriële uitstraling geven. Overweeg deze balken te schilderen in een contrasterende kleur om ze nog meer te laten opvallen.

Tip 6: Zwarte shutters

Om de industriële uitstraling van je rijtjeshuis compleet te maken, kun je overwegen om zwarte shutters te installeren. Deze raamdecoratie past perfect bij de ruwe, minimalistische esthetiek van de industriële stijl. Ze bieden ook privacy en controle over de hoeveelheid licht die je binnenlaat.

rijtjeshuis industrieel

Het creëren van een industrieel interieur in een rijtjeshuis is zeker haalbaar. Met de juiste materialen, kleuren en ontwerpelementen kun je die gewenste ruwe, stedelijke uitstraling bereiken. Vergeet niet om je persoonlijke stijl toe te voegen aan de mix en maak van je huis een unieke weerspiegeling van wie je bent. Dus, waar wacht je nog op? Begin met het transformeren van je rijtjeshuis in een industriële oase!