Waarschijnlijk hebben we dit allemaal weleens meegemaakt: je let een seconde niet op en voor je het weet is je eten aangebrand. Ten eerste natuurlijk super vervelend omdat je een ritje moet maken naar de plaatselijke friettent. Daarnaast ook gewoon super vervelend omdat je die aangebrande pan moet schoonmaken. Met deze tips is een aangebrande pan schoonmaken een makkie!

Aangebrande pan schoonmaken

Laat ik beginnen met het goede nieuws: je hoeft geen uren te boenen met afwasmiddel in een pan. De oplossing kan vaak juist heel simpel zijn. Sterker nog… ik heb maar liefst 3 verschillende oplossingen voor je. Zoals ik al aangaf kun je in mum van tijd je pan aanbranden. Zelf heb ik dit vaak met mijn gietijzeren wokpan. Juist doordat je een wokpan vaak op hoog vuur zet kan een seconde teveel (en een drup olie te weinig) al een probleem veroorzaken. Maar met de volgende tips is jouw wokpan snel weer blinkend schoon;  

Schoonmaken met cola 

Oké, eigenlijk moet je de onderstaande twee methodes eerst proberen, maar ik wil gewoon beginnen met deze tip omdat ik hem zo leuk vind. Waarschijnlijk heb je ooit al eens gehoord dat je kunt schoonmaken met cola, maar wist je dat je er ook je pannen mee schoon kunt krijgen? Het is een gemakkelijke oplossing, omdat je eigenlijk altijd wel een flesje cola in huis hebt. Schenk een klein laagje in je pan en na ongeveer een half uur zou je de pan schoon moeten kunnen krijgen met een doekje. 

aangebrande pan schoonmaken

Schoonmaken met azijn

Ook schoonmaken met azijn is een welbekend fenomeen. Krijg je iets niet schoon? Gebruik azijn. Zo werkt het dus ook met aangebrande pannen. Vul de pan met een laagje schoonmaakazijn en verdun het met wat water. Na slechts een paar minuten zul je zien dat het vuil al losweekt!

Schoonmaken met soda

Als laatste kun je ook soda gebruiken om je pannen schoon te krijgen. Vul de pan met een laagje warm water en voeg de soda toe. Na een uurtje zou het meeste vuil wel los moeten zijn geweekt. O, en als je dan toch aan de slag gaat met soda, pak dan ook even de baking soda erbij. Hiermee kun je namelijk zeer gemakkelijk zie zwarte aanslag aan de onderkant van je pannen verwijderen. Op die manier zien je pannen er echt weer als nieuw uit! 

Wat je ook doet, gebruik geen schuursponsje! Althans, niet de schurende kant van het sponsje. Deze kan ervoor zorgen dat je anti-aanbak los gaat laten en dat is het laatste wat je wilt. Overigens heb ik keramische pannen en gietijzeren pannen, dus ik hoef me daar gelukkig geen zorgen om te maken.