Het is waarschijnlijk iets wat je nog niet heel vaak bent tegengekomen: een groen dak met zonnepanelen. Toch is het iets wat we – hopelijk – nog vaker terug gaan zien in de toekomst. Het is namelijk dubbel zo duurzaam,  ziet er natuurlijk erg mooi uit en heeft vele andere voordelen? Benieuwd? In dit artikel neem ik jullie mee in de wereld van een sedumdak met zonnepanelen. 

Sedumdak met zonnepanelen

Wij hebben zelf 12 zonnepanelen op het dak van ons huis.  Ideaal en vooral in de zomer levert het enorm veel op.  Zoals jullie wellicht ook weten hebben we ook een bijgebouw van 120 m2. Dit heeft een plat dak.  Aangezien een oud huis verwarmen (ons huis is gebouwd in 1956) vrij kostbaar kan zijn,  willen we in de toekomst ook ons platte dak van het bijgebouw benutten door er zonnepanelen op te plaatsen.  Toch twijfelden we ook nog aan een sedum dak, aangezien je vanuit onze slaapkamers over het dak van het bijgebouw heen kijkt. Tot ik op een gegeven moment de optie tegenkwam voor een sedumdak met zonnepanelen: dat gaat het worden! 

Groen dak om ook nog eens energie op te wekken

Hoewel het bijgebouw inmiddels al een stuk beter is geïsoleerd, kan het er in de winter makkelijk 6 graden worden. Gas is tegenwoordig natuurlijk heel duur, dus wij verwarmen met elektrische kachels. Hiervoor gebruiken we de opbrengst van de zonnepanelen.  In de winter is deze opbrengst alleen niet hoog genoeg om de kosten te kunnen dekken. Extra zonnepanelen zouden dit probleem kunnen oplossen.

In de zomer daarentegen is, door het vele glas, het bijgebouw juist enorm warm van binnen. Helaas kunnen niet alle ramen open dus blijft de warmte lang binnen hangen. Een groendak koelt en kan de binnentemperatuur flink verlagen. Dat probleem zou dan dus ook meteen opgelost zijn.

Tip: In veel steden wordt op groene daken subsidie gegeven. Dit kan wel oplopen tot 50%!

sedumdak met zonnepanelen

De voordelen op een rijtje: 

  1. Langere levensduur van het dak (een sedum dak zorgt er voor dat de dakbedekking minder slijt en gaat daardoor langer mee) 
  2. Verkoeling (in de zomer wordt de ruimte onder het dak heerlijk koel gehouden) 
  3. Waardeverhogend (wanneer je jouw huis gaat verkopen ooit, is dit uiteraard ook een echte Unique Selling Point!)
  4. Vergroening stedelijke leefomgeving (Groene daken zijn natuurlijk erg goed voor diersoorten zoals vogels, bijen en andere insecten)
  5. Fijnstof,  CO2 en andere giftige stoffen worden gefilterd
  6. Het heeft een geluiddempende werking waardoor omgevingsgeluiden minder worden waargenomen onder het dak. 
  7. De zonnepanelen werken beter doordat het groene dak een verkoelend effect hebben op de zonnepanelen.  Een hoger rendement en dus een lagere energierekening!

Houdt de investering je nog tegen? Bedenk dan dat een sedum dak 2x zo lang mee gaat, het tot 10% extra rendement oplevert en het je woning ook nog verkoelt in de zomer waardoor airconditioning overbodig is. Je verdient die investering dus in 25 jaar tijd tot wel 3x terug!