De hoogste tijd om weer eens een leuke DIY met jullie te delen. Dit keer leg ik stap voor stap uit hoe je een open terrarium maken kunt met levende mossen. Niet alleen super leuk om te doen, maar ook nog eens een mooie toevoeging aan je interieur. Benieuwd naar de stappen, benodigdheden en hoe je jouw open terrarium vervolgens het beste kunt onderhouden? Lees dan snel verder!

Open terrarium maken

Planten horen in een interieur! Niet alleen zorgt het voor een betere luchtkwaliteit in huis, ze hebben ook een positief effect op je humeur. Een open terrarium past perfect in elk interieur. Of je nou een ware Urban Jungle in huis hebt of juist een modern minimalistisch interieur. Een aantal jaar geleden waren de dichte terrariums natuurlijk helemaal trendy… wij voorspellen dat je deze open terrariums vaker terug gaat zien! Handig om te weten: ik kocht alle potgrond, componenten en terrarium accessoires bij Sybotanica.nl.

Benodigdheden (welke ik heb gebruikt);

  • Een glazen bak/vaas
  • kleiballen
  • Terrarium mix
  • Silver moss
  • Sheet Moss
  • Cushion Moss
  • Sphagnum moss
  • actieve kool
  • Enkele mini plantjes om je terrarium op te leuken

Stap 1: Kies je glazen vaas/bak

Wellicht heb je ergens in de schuur nog wel een ongebruikte glazen vaas of bak staan welke perfect zal zijn voor je open terrarium. Ikzelf had deze vierkante vak nog staan, maar ik kocht bij de kringloop ook 2 mooie vazen (voor slechts enkele euro’s) waar ik 2 terrariums in heb gemaakt als cadeau om weg te geven. Let er wel even op dat het gat aan de bovenkant groot genoeg is om je hand in te kunnen steken!

terrarium maken met levende mossen

Stap 2: Drainagelaag maken

We beginnen met een laagje kleiballen. Vooral voor mossen en vetplanten is het nodig een drainagelaag te maken (een valse bodem). Hierdoor komen de wortels nooit in water te staan. Verdeel de ballen goed over de hele bodem van je vaas of bak.

terrarium maken

Stap 3: Een filterlaag maken

Vervolgens voeg je een laagje sphagnum mos toe. Dit is als het ware een barrière voor je terrarium mix. Anders zal de aarde zakken in de drainagelaag. Voeg eventueel wat actieve kool toe. Dit werkt als een natuurlijk filtratiesysteem. Deze absorbeert alle chemicaliën, schimmels etcetera.

terrarium maken mossen

Stap 4: substraatlaag

Nu komt een laagje terrarium mix. Dit moet uiteraard hoog genoeg zijn voor je eventuele plantjes. Tip: maak aan de achterkant een bergje. Hierdoor krijg je diepte in je open terrarium en ziet hij er uiteindelijk nog mooier uit!

open terrarium maken

Stap 5: beplanten

Je open terrarium begint er al tof uit te zien, maar nu ga je echt de finishing touch doen! Voeg je miniplantjes toe en de levende mossen. Zelf vond ik het leuk om echt af te wisselen zodat het een wild geheel wordt en het echt een natuurlijke look krijgt. Je kunt natuurlijk ook cactussen toevoegen of wat mooie stenen. Net wat jij mooi vindt!

diy open terrarium maken
open terrarium

Het onderhoud

Zoals gezegd zouden we je ook nog even wat tips geven over het onderhoud van je terrarium. Eigenlijk is het vrij eenvoudig, want er is maar 1 ding wat je niet moet doen: teveel water geven. Geef in de zomer ongeveer om de week wat water en in de winter eens per maand. Zet je hem op een zonnige plek in huis, dan zal je de frequentie een beetje moeten verhogen omdat het water dan sneller verdampt.

hoe een open terrarium maken

Ga jij ook een open terrarium maken? Neem dan eens een kijkje bij Sybotanica.nl (krijg 5% korting met kortingscode: HOMEFREAK5). Veel succes en vooral veel plezier gewenst!