Veel mensen hebben deurmatten in huis, maar welke deurmatten dit nou eigenlijk precies zijn weten ze niet. Zo is er daadwerkelijk een groot verschil tussen een droogloopmat en een schoonloopmat. Benieuwd wat het verschil nu precies is? Ik leg het in dit artikel uit! 

Deurmatten

Voor ik begin met het uitleggen van het verschil tussen een droogloopmat en een schoonloopmat, heb ik wellicht eerst een andere handige tip. Koop een deurmat op maat. Vaak kiezen mensen voor een standaard maat die eigenlijk gewoon te klein is voor hun deur. Heb jij bijvoorbeeld twee openslaande deuren of een mooie schuifpui, kies dan niet voor een zielige kleine mat, maar kies er één die perfect past bij je pui. Zo zorg je niet alleen voor een schoon huis, maar geef je je huis ook nog eens een extra luxe uitstraling. Ook een droogloopmat op maat is eenvoudig online te verkrijgen. Je vult simpelweg je maten in en hij wordt eenvoudig bij je thuisbezorgd. 

droogloopmat

Droogloopmat

Laat ik beginnen uit te leggen wat een droogloopmat is. De naam zegt het natuurlijk al: een droogloopmat zorgt ervoor dat je schoenen gedroogd worden. Droogloopmatten worden gemaakt van materialen die absorberend zijn en het vocht snel opnemen. Zodra iemand over de droogloopmat loopt, wordt het vocht van de schoenen geabsorbeerd waardoor ze droog zullen zijn. Hierdoor laten ze geen natte sporen meer na op je vloer. Geen overbodige luxe in een typisch Nederlandse herfst. 

Schoonloopmat 

Waar een droogloopmat je schoenen droog maakt, zal het vuil echter nog wel achterblijven op je schoenen. Een schoonloopmat daarentegen maakt niet alleen je schoenen droog, maar zorgt er ook voor dat ze schoon worden en je het vuil niet mee neemt in je woning. Schoonloopmatten worden van allerlei verschillende materialen gemaakt. Zo kun je een schoonloopmat kopen gemaakt van kokosvezels, nylon of rubber. Hou er wel rekening mee dat des te grover de schoonloopmat is, des te minder goed hij droog maakt. 

schoonloopmat

Je zult dus een middenweg moeten kiezen of je kiest voor zowel een droogloopmat als een schoonloopmat. Je kunt dan de deurmat omwisselen naar het weer. Is het bijvoorbeeld winter en ga je vaak een heerlijke boswandeling maken of is het juist zomer en is een strandwandeling dagelijkse kost? Dan leg je de schoonloopmat neer. Tijdens die natte herfst ruil je hem dan gewoon om voor een droogloopmat.