Waar de focus op het gebied van de Noord-Hollandse woningmarkt vaak op de hoofdstad ligt, is de Amsterdamse markt niet de enige noemenswaardige plek binnen de provincie. Ook in Amstelveen vliegen de koopwoningen als warme broodjes over de toonbank.

Verkooprecords op de woningmarkt

Tijdens het laatste kwartaal van 2020 was het weer flink raak op de woningmarkt. In heel Nederland gingen bijna 68.000 koopwoningen van de hand. In vier jaar tijd stond de verkoopteller in een kwartaal niet zo hoog als toen. Ook in Noord-Holland was het aanpoten, want met dik 11.000 te koop-borden die verdwenen, was het niet eerder zo druk. De verkooprecords bleven echter sneuvelen, want in Amsterdam was het een waar gekkenhuis met 3.330 verkochte woningen. Dat zijn er 30 meer dan het voorgaande kwartaalrecord van Q2 2016.

Hoge prijzen in Amstelveen

Zelfs dan zijn we er nog niet, want ook een makelaar Amstelveen had het goed druk tijdens Q4 2020. Met 426 woningen sneuvelde ook hier het record. In vergelijking met een jaar eerder zijn dit zelfs 155 meer woningen. Dit record is overigens vrij uniek te noemen, want de krapte op de Amstelveense woningmarkt is enorm groot. Per 1 januari 2021 stonden er nog maar 341 woningen te koop: 170 minder dan 3 maanden eerder. De krapte is terug te zien in de verkoopcijfers, want een gemiddeld huis in Amstelveen leverde €521.000 op. Daarmee lagen de prijzen zo’n 12% hoger dan een jaar eerder. 

Amstelveense woningmarkt

Herkomst kopers Amstelveen

Opmerkelijk genoeg komen veel kopers al uit dezelfde plaats. Meer dan de helft van de kopers stond al ingeschreven bij de gemeente Amstelveen. Slechts 10% komt van buiten de provincie: de rest woonde hiervoor al elders in Noord-Holland. Slechts een kwart van alle kopers is een koopstarter. 

Buiten Amstelveen kijken

Ben jij een koopstarter en wil jij net buiten Amsterdam wonen, dan is het dus een hele uitdaging om in Amstelveen een geschikt huis te vinden. Kijk je aan de andere kant van de hoofdstad, dan kom je vriendelijker geprijsde plaatsen tegen. Neem Zaandam en alle omliggende dorpen, zoals Koog aan de Zaan. Zou je daar ook wel eens rond willen kijken? Ga dan snel aan de slag met een geschikte makelaar Koog aan de Zaan.