Ik kan het niet vaak genoeg van de daken schreeuwen: wij hebben een gas- en energierekening van minder dan €70 per maand! En dat met een oud jaren 50 huis (220 m3)  en een gezin van 4 personen. De grootste reden dat dit bedrag zo laag is, komt door onze airco.  Tijd om dus de airco eens in het zonnetje te zetten en alle voordelen van een airco uit te lichten! 

De voordelen van een airco

Natuurlijk kan ik nu benoemen dat een airco je huis heerlijk koel houdt in de zomer, maar dat weet zo’n beetje iedereen wel.  Wat minder mensen weten is dat je met een airco ook perfect je huis kunt verwarmen.  Wij hebben zo’n oud huis, dat de gaskosten in de winter door het dak schieten. Omdat elektra vaak goedkoper is dan gas, is het een goed plan om te kijken wat elektrisch verwarmen voor jou kan betekenen. Wij hebben bijvoorbeeld zonnepanelen met een enorme opbrengst, waardoor we vaak op 0 uitkomen.  

Airco aanschaffen

Een airco kopen is niet al te eenvoudig.  Er zijn namelijk enorm veel systemen te koop en helaas is niet altijd elk systeem geschikt om aan jouw wensen te voldoen. Een tip die ik dan kan geven is om te kijken op de website Knibble. Ten eerste gebruiken zij geen vakjargon waardoor alles duidelijk en helder wordt.  Niet alleen de specificaties worden uitgebreid benoemd, maar ook praktische tips.  Zo weet je zeker dat je de juiste airco aanschaft.  

Nog een bijkomend voordeel van Knibble is dat je eenvoudig kunt vergelijken. Je kunt vergelijken tussen de airco’s onderling, maar je kunt ook de realtime prijzen vergelijken van aanbieders. Zo weet je dus zeker dat je de juiste airco koopt en de juiste prijs ervoor betaald! 

Wat je echt moet weten over airconditioning

Er gaan nogal wat feiten en fabels de ronde over airconditioning. Daarom even één en ander uitgelegd:

 • Van airco’s word je niet ziek!
  Er zijn mensen die zeggen dat ze verkouden zijn geworden door de airco. Dat kan dus helemaal niet. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Al is het wel belangrijk dat een airco goed wordt onderhouden en schoongemaakt. Wanneer je dat niet doet kunnen er namelijk wel allergische reacties optreden.
 • Over schoonmaken gesproken… je moet je airco elk kwartaal schoonmaken
  Zo behoud je efficiëntie van de airco en verbeterd de kwaliteit van de lucht die hij uitblaast.
 • Je kunt verwarmen en koelen in huis met een airco
  Zoals gezegd vergeten nogal wat mensen dat er vaak ook een functie op zit om een ruimte te verwarmen. Zowel in de winter als in de zomer kan een airco daarom een goede toevoeging zijn aan je huis!

Hoe kun je een airco schoonmaken?

Zonder al te gedetailleerd in te gaan op het schoonmaken van een airco (ik ga hier binnenkort een uitgebreide blog over schrijven voor de schoonmaakrubriek), kan ik wel al beknopt een opsomming maken van wat je zou moeten doen wanneer je een airco wilt schoonmaken;

 • Maak de filters schoon (dit is het allerbelangrijkste)
 • Leeg de afvoerbak van de buitenunit
 • Maak de spoel schoon
 • Vergeet ook niet de buitenkant schoon te maken

En, heb ik jou overtuigd met de voordelen van een airco? Of heb je er wellicht zelf ook nog één of meerdere. Laat het weten!