Zoals jullie een beetje kunnen volgen op Instagram, zijn wij nog steeds volop bezig met onze tuinverbouwing. Het was een flinke klus om alles te slopen, alles bouwklaar te maken, een overkapping te plaatsen (welke inmiddels af is: Hoezee!) en een schutting te plaatsen. Inmiddels zijn we begonnen met de bestrating en kunnen we ook al gaan beplanten. Tijd voor dus de laatste fase: de aankleding. Tuinverlichting is daarbij ook essentieel. Nu is er een enorm aanbod tuinverlichting dus waar kun je nu het beste voor kiezen? Ik zocht, samen met Nostalux,  de trends op het gebied van tuinverlichting uit. 

Tuinverlichting 

Buiten het feit dat tuinverlichting natuurlijk enorm functioneel is, kan het ook de juiste sfeer aan je tuin geven. Zowel uit als aan moet het dus bij je tuininrichting en stijl passen. Het allerbelangrijkste is dat de buitenverlichting onderling bij elkaar past. Heb je een oude woonboerderij dan wil dat niet zeggen dat je niet voor strakke en moderne verlichting kunt kiezen, maar probeer dan in ieder geval alle buitenverlichting strak en modern te houden. 

Trend 1: Strak en modern 

Deze trend is misschien geen trend meer te noemen, maar gewoon een populaire stijl. Strakke en moderne verlichting werken altijd in iedere tuinstijl. Zeker nu we steeds vaker zwart terugzien in tuinen (denk aan schuttingen of zwarte muren), passen moderne en strakke lampen hier perfect bij. Persoonlijk heb ik ook strakke lampen in mijn achtertuin. Bij de voordeur (een echte karakteristieke jaren 50 deur) hangt wel een klassieke en landelijke lamp. Kijk dus vooral of het goed bij je woning past! 

Trend 2: Gemak 

Binnen in huis zien we de trend, smart wonen, steeds vaker terugkomen. We kiezen tegenwoordig voor gemak. Waarom zou je bijvoorbeeld naar een stopcontact of lichtknop toelopen als je dit ook allemaal kunt bedienen met een app op je telefoon? Buiten zien we dezelfde trend ook steeds vaker terugkomen. Kies bijvoorbeeld voor tuinverlichting die werken op een sensor. Ideaal als je bijvoorbeeld even naar de schuur moet lopen of in de winter ‘s ochtends je fiets moet pakken. 

Trend 3: Duurzaam 

Nog een trend die echt groter en groter wordt is het duurzaam wonen. Het is nou eenmaal van deze tijd om na te denken bij de keuzes die je maakt en welke gevolgen deze hebben op het milieu. Verlichting op zonne-energie is daarom nog nooit zo populair geweest. Het assortiment wordt gelukkig ook steeds breder. Wist je bijvoorbeeld dat er ook inbouw grondspots zijn die werken op de energie van de zon? Ideaal!

Trend 4: Feestverlichting 

Persoonlijk is dit een beetje mijn favoriet. Voor wie het programma Love Island ooit heeft gezien, is dit geen onbekende trend. Lichtslingers zijn populairder dan ooit. Hang ze onder je overkapping, aan de schutting, maak ze vast aan een aantal palen in je tuin en laat ze kriskras door je tuin lopen. De mogelijkheden zijn enorm. 

Trend 5: Zonder snoer 

De allerlaatste trend op het gebied van tuinverlichting is verlichting zonder snoer. Ideaal als er in je tuin niet zoveel stroompunten zijn (wat vaak ook het geval is). Een mooie tafellamp, vloerlamp of hanglamp die je eenvoudig kunt opladen. Moet je dit natuurlijk niet vergeten voor een zwoele zomeravond! 

Welke trend is jullie favoriet? Laat het weten!