Waar eerst koperen kranen populair waren, vervolgens zwarte kranen in overvloed werden verkocht, zijn het in 2022 vooral de messing kranen die we gaan zien. Niet zo vreemd. Het materiaal is tijdloos, stijlvol en past bij verschillende interieurstijlen. Reden genoeg om je kranen dus komend jaar te gaan vervangen. 

Messing kranen 

Messing is een materiaal dat eigenlijk bestaat uit 2 soorten metalen: koper en zink. Het heeft de mooie warme gele gloed van koper/goud, maar is door het zink een stuk sterker. Wanneer messing wat ouder is, krijgt het een karakteristieke uitstraling. Zo zijn je kranen echt een eyecatcher in je keuken en/of badkamer.

Iedere interieurstijl 

In eerste instantie zou je denken dat messing vooral past bij een industrieel interieur. Dat past het ook zeker, maar het is enorm goed te matchen in een modern interieur, een hotel chique interieur (vooral doordat het een gouden kleur heeft) en steelt zelfs de show in een rustige, witte omgeving zoals een scandinavisch interieur. 

Messing combineren 

Zoals gezegd passen messing kranen vrijwel in elke interieurstijl. Hoe je hem combineert is juist de truc om het passend te maken in de stijl. Bij een industrieel interieur kunnen messing kranen “onderdeel zijn van”. Wanneer je het wilt toepassen in hotel chique interieur moet je er vooral voor zorgen dat het contrast groot is. Zorg bijvoorbeeld voor een donkere tegel achter de kraan. Bij een scandinavisch interieur is juist less more. De kraan is in dat geval de eyecatcher. Het is natuurlijk wel altijd een goed idee om het messing terug te laten komen zodat er een eenheid ontstaat. Dit kan zijn in de vorm van accessoires (kannetjes met een messinglook op je aanrecht), maar ook door het letterlijk vaker toe te passen in dezelfde ruimte (douchekop en -kranen ook van messing). 

Messing kranen schoonmaken 

Natuurlijk vraagt dit specifieke materiaal wel om een specifieke behandeling. Je wilt natuurlijk niet dat je messing kranen gaan “beslaan”. Maak daarom je messing kranen regelmatig schoon. Dit kan heel eenvoudig met water en eventueel wat witte azijn. Het belangrijkste is dat je geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt en dat je de kraan na het schoonmaken goed droog maakt. Dit laatste voorkomt dat je “watervlekken” krijgt. 

Wat vinden jullie van deze nieuwe interieurtrend? Zie jij het zitten om je kranen te vervangen of blijf je toch bij je oude kranen? Ik vind het in ieder geval echt uniek en gedurfd!