De trap is in veel woningen het eerste wat je ziet als je binnenkomt. In sommige woningen heeft deze zelfs een prominente plek in de woonkamer. Je begrijpt dan wel dat dit een grote invloed heeft op de uitstraling van het gehele interieur. Door het renoveren van de trap, geef je jouw interieur een absolute boost. Je kunt ervoor kiezen om de trap opnieuw te bekleden met de bekleding van www.parketloods.nl of om de traptreden geheel te vervangen.

Is jouw trap wel toe aan wat vernieuwing? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen of waar je rekening mee moet houden? In dit artikel vertellen we je precies waar je aan moet denken. 

Hoe weet ik of mijn trap aan vernieuwing toe is? 

Je komt niet altijd onder een traprenovatie uit. Dat kan ook bijna niet. De trap wordt dagelijks ontzettend intensief gebruikt. Hij heeft het zwaar te verduren. Vroeg of laat is elke trap dus wel aan wat vernieuwing toe. Dit merk je aan de bekleding, maar ook aan hoe de trap eruit ziet. 

Een andere reden om voor renovatie te kiezen, is omdat de uitstraling van de trap gewoon niet meer past bij de rest van het interieur. Wanneer de hele woning heel modern aangekleed is en de trap vervolgens nog over een ouderwetse vloerbedekking beschikt, dan kan dit afbreuk doen aan de rest van het interieur. Dit kan dan ook genoeg reden zijn om ook de trap aan te pakken, zodat deze beter binnen het moderne plaatje van jouw woning past. 

De trap renoveren

Voor welke soort trapbekleding kies ik? 

Bij het renoveren van de trap is het kiezen van de bekleding misschien wel de belangrijkste stap. Maar voor welke trapbekleding kies je? Tegenwoordig is er heel veel mogelijk. We zetten ze kort voor je op een rijtje: 

Vloerbedekking 


Dit is misschien wel de meest bekende vorm van trapbekleding. Dit werd vroeger standaard gebruikt voor het bekleden van de trap. Het fijne van vloerbedekking is dat het uitglijden voorkomt en dat het geluiden dempt. Hierdoor klinkt het minder hard als mensen de trap oplopen. Het nadeel van vloerbedekking is dat het veel onderhoud vergt en dat er snel vuil, stof en haren in blijft zitten. 

Houten trapbekleding 

Hout biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. Dit materiaal is in werkelijk alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Hierdoor kan je de bekleding geheel naar eigen wens en de stijl van het interieur aanpassen. Het type hout speelt wel een grote rol in de functionaliteit van de vloer. Zo kraken bepaalde soorten hout, terwijl er ook soorten zijn waarbij dit niet het geval is. Laat je dus goed informeren over het soort hout dat je kunt gebruiken, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. 

PVC trapbekleding 

Naast houten trapbekleding zien we ook steeds vaker het gebruik van PVC terug. Dat kan ook bijna niet anders, want PVC is door de jaren steeds populairder geworden. Niet zonder reden, want dit materiaal biedt veel voordelen. Het is gemakkelijk te onderhouden, kan goed tegen een stootje (heel belangrijk op de trap!) en veilig door de hogere antislipwaarde.