Heb je, wellicht zelfs onlangs nog, geïnvesteerd in je woning en het opwekken van duurzame energie en beschik jij over een aantal mooie zonnepanelen op je dak? Goed bezig! Maar het kan natuurlijk zijn dat plannen ineens wijzigen en de zonnepanelen wellicht in de weg liggen. Heb jij bijvoorbeeld de droom om een mooie dakkapel te laten plaatsen? Niet gevreesd: een dakkapel plaatsen terwijl er zonnepanelen op je dak liggen is gewoon mogelijk. Wel moet je op de hoogte zijn van een aantal zaken en moet je jezelf goed inlezen. Wij helpen je op weg in dit artikel!

Is het mogelijk om een dakkapel te plaatsen terwijl er zonnepanelen op je dag liggen? 

Zoals de inleiding al aangaf is het zeker mogelijk om een dakkapel te plaatsen terwijl er zonnepanelen op je dak liggen,  maar het vereist wel een zorgvuldige planning en professionele installatie. Er zijn een aantal dingen waar je over na moet denken alvorens je van start gaat;

zonnepanelen dakkapel

Plaatsing van de dakkapel

De dakkapel moet strategisch worden geplaatst. Hou rekening met de locatie van de zonnepanelen om schaduwwerking te minimaliseren. Dit kan uiteraard van invloed zijn op de efficiëntie van de zonnepanelen. 

Verwijdering en herplaatsing van je zonnepanelen

Wanneer de dakkapel geplaatst wordt moeten in de meeste gevallen de zonnepanelen tijdelijk worden verwijderd. Wanneer de dakkapel geïnstalleerd is, kunnen de zonnepanelen weer teruggeplaatst worden. Je kunt je voorstellen dat dit goed en vakkundig moet worden gedaan. Zonnepanelen verwijderen laat je daarom door een professionele zonnepaneel installateur doen. Let er daarbij op dat ze niet alleen ervaring hebben met het plaatsen van zonnepanelen, maar ook het (tijdelijk) verwijderen ervan. Een betrouwbare professional is bijvoorbeeld Wijplaatsenjouwzonnepanelen.nl

zonnepanelen tijdelijk verwijderen

Versterken van het dak

Om het extra gewicht van de dakkapel te ondersteunen kan het nodig zijn om het dak te versterken. Zeker wanneer er ook nog zonnepanelen op liggen. Laat dit door een aannemer beoordelen en indien nodig uitvoeren. 

Vergunning

In veel gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel, maar je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Doe daarom goed onderzoek vooraf naar eventuele benodigde vergunningen en goedkeuringen. 

Kortom: het is zeker mogelijk om een dakkapel te plaatsen met zonnepanelen op je dak,  maar het is een complex project. Een zorgvuldige planning en professionele betrokkenheid is vereist om te zorgen dat alles goed werkt.