Wellicht heb je er ooit van gehoord of ben je je nu aan het oriënteren omdat het een toepassing kan zijn die je nodig hebt; chemisch verankeren. Wat het precies is en hoe het werkt, lees je in dit artikel.

Chemisch verankeren 

Een chemisch anker is een product dat met behulp van een kitpistool geïnjecteerd wordt in een boorgat. Na uitharding ontstaat een enorm sterke verbinding. Een chemisch anker kan uitkomst bieden, wanneer een eenvoudige mechanische bevestiging niet voldoende is. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van grote trekkrachten of schuifkrachten. Wil je bijvoorbeeld iets verankeren in beton of steen, zoals een hekwerk of ballustrade, dan is een chemisch anker dé oplossing. 

Hoe gebruik je een chemisch anker? 

Handig om te weten is dat een chemisch anker zowel toegepast kan worden in droge als vochtige materialen. Een chemisch anker heeft twee componenten: hars en een verharder. Er zijn verschillende soorten chemische ankers voor verschillende toepassingen. Bekijk dus even goed welk product geschikt is voor jouw project. Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan om een chemisch anker aan te brengen; 

chemisch verankeren

Stap 1: Kies het juiste product

Het aanbrengen van een chemisch anker is niet heel moeilijk. Natuurlijk moet je je er wel even goed in verdiepen. De eerste stap is dan ook het uitkiezen van het juiste product. Welk product past het beste bij jouw wensen en klusproject. Ook zijn er chemisch anker capsules. Deze zijn vooral geschikt voor gescheurd beton. Verdiep je even goed in de verschillende mogelijkheden. 

Stap 2: Boor een gat 

Bepaal waar je het element wilt plaatsen en boor een gat met een boormachine. Uiteraard gebruik je hiervoor de juiste boormachine, soort boor en maat boor. Reinig het boorgat vervolgens goed. Dit is erg belangrijk voor de juiste hechting.

Stap 3: Injecteer 

Vervolgens ga je het chemisch anker aanbrengen. Met behulp van een kitpistool kun je het product eenvoudig aanbrengen in het boorgat. Lees ook goed de instructies op het product om het op de juiste manier toe te passen. Vul het gat voor ongeveer driekwart met een chemisch anker. 

Stap 4: Voeg het te verankeren element toe 

Wanneer je het gat voor driekwart hebt gevuld, kun je het te verankeren element toevoegen. Een draadeind breng je met een rechtsdraaiende beweging langzaam in het boorgat. Hierdoor zal een chemische reactie plaatsvinden tussen de twee componenten. Afhankelijk van de uithardingstijd en omgevingstemperatuur zal de verbinding nu worden uitgehard en heb je een enorm stevige verbinding.