De zomer staat om de hoek. Het is dus belangrijk om nu al na te denken over hoe je je huis in de aankomende maanden lekker koel houdt. Niets is erger dan thuiskomen na een lange dag en het gevoel hebben dat je wegsmelt door de hitte. Er zijn veel verschillende manieren om je woning wat koeler te houden. In dit artikel bespreken we enkele van deze manieren. Benieuwd? Lees snel verder.

Airco

Het is misschien wel de meest voor de hand liggende manier om je woning koel te houden: de airconditioning. Er zijn allerlei soorten en maten airco’s. Een bijkomend voordeel is dat sommige soorten airco’s ook praktisch zijn voor in de koudere maanden. Ze kunnen je woning of bepaalde ruimtes namelijk ook verwarmen! Hoewel het de beste optie is, is het kopen van een airco een beslissing waar nogal wat tijd en geld in kan gaan zitten. 

koel tijdens de zomer

Natuurlijke ventilatie

Wil je een snelle oplossing? Zet dan de ramen en deuren open zodat de lucht door je woning kan stromen! Maak gebruik van de koele ochtend- en avondbriesjes om de temperatuur in je woning wat te verlagen. Je kunt muggen en andere nare beestjes buiten houden door middel van een hor. Dit is een frame met gaas dat je voor je deur of raam plaatst.

Blokkeer de zon

Probeer te vermijden dat directe zonnestralen je woning binnen stralen. Dit kun je doen door simpelweg de gordijnen dicht te trekken of de jaloezieën dicht te doen. Ook kun je gebruikmaken van groen om schaduw te creëren. Plant bomen vlakbij ramen of plaats planten en struiken in de buurt van het raam en de buitenmuur. Op deze manier absorbeert het groen de warmte en dringen de hoge temperaturen minder snel je woning binnen.

huis koel houden in de zomer

Vermijd warmtebronnen

Is het al enorm heet bij jou thuis? Vermijd dan de warmtebronnen zoals de oven, kookplaten of de droger. Deze warmte kan lang blijven hangen. Vanavond dus geen ovenfrietjes maar een lekkere tonijnsalade. En maak gebruik van de warmte en hang de was op. Hiermee vermijd je het gebruik van de droger.

Verkoel jezelf

Stap eens lekker onder een koude (of lauwe) douche! Houd jezelf koel met lekkere koude drankjes en ijsjes of haal de ventilator van de zolder. Plaats een bak vol ijsblokjes voor de ventilator zodat de koele lucht zich verspreidt.

koel krijgen hete zomer

Extreme warmte is nooit fijn, maar met behulp van bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je toch nog van je zomer kunt genieten. Geniet van het weer en eet af en toe een extra ijsje om koel te blijven. Zet een deur open en geniet van je zomer.