Je woning (opnieuw) inrichten kan heel leuk zijn: een nieuwe inrichting geeft nieuwe energie en sfeer aan je huis. En een fijne sfeer in huis heeft weer een positief effect op jouw gemoedstoestand. Helaas kunnen de kosten voor meubels en decoratie hoog oplopen. Wij vertellen je hoe je met een beetje creativiteit voor een mooie inrichting zorgt, zonder dat het je te veel geld kost. 

Verkoop wat je niet meer nodig hebt

Voordat je nieuwe meubels gaat aanschaffen, is het slim om eerst je eigen meubels goed te bekijken. Welke meubels vind je echt niet meer mooi, ook niet als je ze opknapt? Deze kun je verkopen op websites als Marktplaats. Het geld dat je hiermee verdient, kun je weer aan nieuwe meubels uitgeven. Je kunt er zelfs een challenge van maken: alleen met het verdiende geld mag je nieuwe meubels kopen. Dit motiveert weer om dingen te verkopen in plaats van zomaar dingen weg te gooien. Met mooie foto’s verkoop je je meubels het snelst. Dus: foto’s in daglicht en styling van producten. Verkoop je een tafeltje? Maak dan ook een foto met wat kaarsen of een mooi boek op de tafel. Je zult zien dat je product hierdoor veel sneller verkoopt. 

(Ver)maak je meubels 

Nu je een aantal dingen hebt verkocht, kun je aan de slag met de overgebleven meubels. Kijk rond of dingen een opknapbeurt kunnen gebruiken. Zo kun je meubels in een nieuwe kleur verven of lakken, waardoor ze een hele nieuwe look krijgen. Die saaie witte kast ziet er in het groen vast veel vrolijker uit. 

Naast het vermaken en opknappen van je meubels, kun je er ook voor kiezen zelf meubels (na) te maken. Heb je ergens een mooi tafeltje gezien? Maak het na! Op Youtube staan veel tutorials op het gebied van klussen. Ben je zelf niet zo handig? Vraag rond aan familie of vrienden of iemand zin heeft om je even te komen helpen, in ruil voor etentje of fles wijn. Je hoeft dan alleen het bouwmateriaal aan te schaffen, voor de rest is het meubelstuk gratis! Bovendien heeft het veel meer persoonlijke waarde, dan iets dat je in de winkel kocht.  

Verf een muur

Niet de meest originele tip, maar niet minder belangrijk: verf een van je muren in een nieuwe kleur. Het zal je verbazen hoe één gekleurde wand de sfeer in je huis kan veranderen. Bovendien zal het anders staan bij je meubels, dit kan ervoor zorgen dat je sommige dingen nog mooier vindt staan. Het verven van je huis hoeft niet heel duur te zijn, omdat je met één muur al een hele andere sfeer neer kunt zetten. Denk goed na over de kleur die je op de muur gaat aanbrengen: wil je een lichte of juist donkere kleur? Moet het rust uitstralen, of mag het wat drukker zijn? Neem contact op met een verfspecialist voor advies. Heb je een keuze gemaakt? Je kunt op Marktplaats kijken of iemand verf in deze kleur toevallig verkoopt. Scheelt veel geld en is goed voor het milieu. 

Kijk bij het grofvuil 

Niet de favoriete tip van iedereen, wel de goedkoopste: houd het grofvuil in de gaten. Mensen zetten vaak de mooiste dingen zomaar bij het grofvuil. Wie slim is, slaat hier dus zijn slag. De meeste buurt hebben één vaste dag dat het grofvuil opgehaald wordt. Spring op deze dag op je fiets of in de auto en maak een rondje op zoek naar parels. Controleer items wel even of ze niet kapot zijn, je hebt niets aan een kapotte stoel. Maar is het nog in goede staat? Neem het mee! Soms hoeft iets alleen maar even schoongemaakt te worden en het ziet er weer als nieuw uit. Blijkt het toch niet in je interieur te passen? Dan kun je er altijd nog voor kiezen het meubelstuk te verkopen. 

Shop tweedehands

Je hebt er nu alles aan gedaan om je huis gezelliger te maken, zonder meteen nieuwe meubels aan te schaffen. Heb je het idee dat je toch nog iets mist? Shop dan tweedehands. Op websites als Marktplaats en Facebook Marketplace worden elke dag nieuwe meubels aangeboden. En het handige is: als je iets specifieks zoekt, kun je een alarm instellen. Je krijgt dan een mailtje als er nieuwe advertenties zijn geplaatst binnen jouw zoekopdracht. Zo zorg je ervoor dat je altijd één van de eerste bent. Geen zin om online te shoppen? Aangezien de winkels weer open zijn, kun je er ook voor kiezen naar een kringloop of andere tweedehands winkel te gaan. Dat heeft als voordeel dat je de meubels goed kunt bekijken en eventueel kunt vasthouden. Hoe vaker je naar de kringloop gaat, hoe meer kans je hebt om te scoren. 

tweedehands interieur

Nog meer besparen met de bespaar app van Dyme 

Ben je benieuwd hoe je nog meer geld kunt besparen? Of juist geld kunt sparen, voor je nieuwe inrichting? Download de inkomsten en uitgaven app van Dyme, dan gaat het vanzelf. De app geeft je een overzicht van je financiën, waardoor je goed weet wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Je kunt aangeven wat je ergens maximaal aan wil uitgeven, en krijgt een melding als je hier overheen gaat. Ook motiveert de app je om te sparen, door middel van budgetten. En tot slot: betaal je te veel voor een abonnement, dan geeft de app dit aan én helpt hij je bij het opzeggen hiervan.