Vroeger ging je behang uitzoeken bij de behangzaak, meestal een verfwinkel. Je kon bladeren in dikke boeken met stalen met veelal oubollige bloemenmotieven of konijntjes voor de kinderkamer. Behang heeft een geschiedenis, maar de behoefte om een muur te decoreren komt weer in trek.

Kamerbreed wordt één wand

Werd vroeger kamerbreed behangen nu wordt meer gekozen om slechts één wand te voorzien van een decoratie. Elk jaar wordt een trend besproken welke motieven in trek zijn. Het zijn abstracte prints, waterverf, bloemen en terrazzo die in de kamer een eyecatcher vormen.

behang

Verschillend behang in papier

Behang is er in verschillende materialen. Elke behangsoort heeft weer zijn specifieke eigenschappen. Papierbehang wordt nog steeds veel gebruikt, maar kent ook kwaliteitsverschillen. Simplex behang bestaat uit één laag papier en Duplex behang heeft twee lagen en is daardoor sterker. Rauhfaser behang heeft houtvezels tussen de lagen papier zitten en heeft hierdoor een textuur.

Vliesbehang is sterker

Vliesbehang is een stuk sterker dan papierbehang. Het behang is samengesteld uit textiel- en papiervezels en kunststof. Het aanbrengen gebeurt niet met de plaktafel maar door het strijken van de lijm op de muur. Het vliesbehang is in verschillende diktes verkrijgbaar. Bekend is het Renovliesbehang. Glasvezelbehang lijkt veel op vliesbehang, maar is sterker dankzij de fiberglasvezels. Het behang kan op beschadigde muren gebruikt worden. Het is vochtbestendig en krimpt nauwelijks.

behang naturel

Vinyl en textiel

Vinylbehang heeft een toplaag van vinyl met een onderlaag van papier of vlies. Door de toplaag is vinylbehang geschikt voor vochtige ruimten. Textielbehang bestaat uit natuurlijke textielvezels eventueel gecombineerd met synthetisch materiaal. Het is de meest dure behangvorm en vereist ook een professionele behangtechniek. Het is de meest decoratieve vorm van behang en het heeft een warme uitstraling.

behangrollen

Behang is weer helemaal terug waarbij vooral de dure behangsoorten worden gekozen. Natuurlijk blijft de babykamer favoriet en is het konijn thema nog steeds actueel. Kindervliesbehang is sterk, kleurvast en met water afneembaar. Koop wel behang dat biologisch afbreekbaar is en op een duurzame manier is geproduceerd vrij van schadelijke stoffen.