Ga je een nieuwe badkamer aanschaffen of ga je de huidige badkamer renoveren? Waarschijnlijk denk je meteen na over de grote elementen zoals een bad, de tegels of wastafels. Toch is er nog een belangrijk onderdeel van de badkamer waar je goed over na moet denken, namelijk de verlichting! Niet alle verlichting kan worden gebruikt in de badkamer en er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je badkamerverlichting aan gaat schaffen. Benieuwd wat? Lees snel meer!

Goede basisverlichting

Een badkamer moet natuurlijk sfeervol en gezellig zijn, maar het is nog belangrijker dat hij goed verlicht is. Ik zal even in het midden laten wat we allemaal uitspoken op de badkamer, maar niets is zo vervelend als slechte verlichting. De basis moet daarom goed zijn. De beste oplossing is het aanbrengen van badkamer spots. Het liefste inbouwspots, want dat staat nou eenmaal een stuk mooier en voorkomt ook extra schoonmaakklussen (want stiekem gaat er altijd best veel stof op die opbouwspots liggen). Wanneer je kiest voor led inbouwspots moeten ze natuurlijk wel voldoen aan enkele vereisten voor de badkamer. Zo moeten ze een ip waarde hebben van 44 of meer. Ze zijn dan spat waterdicht en daarmee uitermate geschikt voor badkamers. Zoek dus naar Inbouwspots IP44 of IP65. Deze laatste is ook nog eens spuitwater dicht.

Spiegelverlichting

Wanneer de basis goed is, kun je de functionele verlichting uitbreiden. Verlichting rondom/bij een spiegel is altijd een goed idee. Zo kun je jezelf goed zien als je make-up opbrengt, als je je tanden poetst etc. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel spiegels met ingebouwde verlichting. Ga eens kritisch nadenken over waar je verlichting praktisch kan gebruiken in de badkamer. Maak een verlichtingsplan en markeer deze plaatsen. Je hoeft nog niet na te denken over het design van deze lampen (zoals een spiegel met ingebouwde verlichting op toch losse hanglampen naast de spiegel). Dat komt later!

Ga op zoek naar inspiratie

Wanneer je helemaal inzichtelijk hebt waar verlichting moet komen (naast die eerdere gekozen basisverlichting), kun je aan de slag met het leuke gedeelte: het uitkiezen van de verlichting. Om een goed beeld te krijgen wat bij je past – en ook bij de gekozen tegels, wastafel etcetera – maak je een moodboard met alle kleuren, onderdelen en materialen. Vervolgens ga je op onderzoek uit naar mooie lampen en knip je ze uit en kijkt of het past bij je moodboard. Gegarandeerd wordt het een mooi geheel!