Niets zo lekker als te oogsten uit je eigen tuin. Even wat verse munt plukken voor die verse muntthee, een appeltje uit de boom halen of nog lekkerder: een verse pruim. Hoewel er vaak gekozen wordt voor een appelboom, kan een pruimenboom ook echt een mooie toevoeging zijn voor je tuin en uiteindelijk op je fruitschaal. In dit artikel deel ik alles wat je wilt weten over pruimenbomen!

Pruimenbomen

Pruimen zijn enorm lekker. Een sappige fruitsoort die ook nog eens de nodige gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Pruimen bevatten namelijk enorm veel vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, vitamine A, kalium en magnesium. Doordat ze vezelrijk zijn dragen ze ook bij aan een gezonde darmfunctie. Doordat ze vezelrijk zijn helpen ze je ook nog eens je cholesterolgehalte te verlagen. Genoeg redenen dus om meer pruimen te eten. Helemaal tof natuurlijk als je ze kunt oogsten uit eigen tuin. Maak er jam van of eet ze gewoon heerlijk uit de hand.

Soorten pruimen

Er zijn vele soorten pruimenbomen verkrijgbaar. De grootte, kleur en smaak van de pruimen zijn afhankelijk van het specifieke pruimenras. Het beste kun je kiezen voor de Prunus domestica (Europese pruimen). Daarbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor de welbekende blauwe pruim: Prunus domestica ‘Opal’, maar je kunt ook kiezen voor de minder bekende Prunus domestica ‘Mirabelle de Nancy (deze is geel van kleur).

pruimenboom

Vormen pruimenbomen

Je kunt kiezen voor een pruimenboom halfstam. Deze is iets minder hoog dan een hoogstam en is daardoor gemakkelijker te plukken. Wil je de pruimenboom tegen een muur of schutting plaatsen dan is een pruimenboom in dubbele u-vorm het meest geschikt. Deze heeft één stam, maar heeft een splitsing van 2 naar 4 takken. Hou je van een strakke tuin? Dan kun je ook kiezen voor een leipruimenboom. Genoeg keuze dus!

Onderhoud en plaatsing

Pruimenbomen geven de voorkeur aan een zonnige locatie. De grond moet goed doorlatend zijn. Daarnaast moeten ze geplant worden op een plek waar ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Regelmatig onderhoud is belangrijk om je pruimenboom gezond te houden. Snoei daarom om de vorm en grootte van de boom te beheersen. Dode takken moet je verwijderen. Snoeien zorgt voor een betere luchtcirculatie in de kroon.

Oogsten

Goed om te weten: je kunt de pruimen pas plukken als ze volledig rijp zijn. Pruimen rijpen, in tegenstelling tot sommige andere vruchten, niet meer na het plukken. Voor je kunt oogsten moet je natuurlijk wel kijken of bestuiving mogelijk is. Zorg voor een andere pruimenboom in de buurt of kies voor een zelfbestuivende pruimenboom.

pruimenbomen

Een pruimenboom is dus een perfecte toevoeging voor je tuin, je moet je alleen wel goed inlezen zodat je weet wat je kunt verwachten en hoe je de boom het gezondst houdt.