Denk jij bij een waterbed nog steeds aan een wankel matras vol klotsend water? Dan hebben we goed nieuws: dit is namelijk verleden tijd! Waterbedden zijn nu comfortabeler dan ooit. Dit komt door de verbeterde technieken en ontwerpen. Je hoeft dus absoluut niet bang te zijn dat je zeeziek wordt. Sterker nog, een modern en hoogwaardig waterbed heeft zelfs vele voordelen. In het onderstaande artikel lees je alles wat je moet weten over waterbedden.

Wat is een waterbed?

Een waterbed is eigenlijk precies wat je verwacht: een bed met daarin een matras dat is gevuld met water. Het watermatras is gemaakt van een kunststof materiaal zoals vinyl of PVC. Vroeger werden er enkel zogenaamde hardside waterbedden gemaakt. Hierbij ligt het watermatras in een harde ledikant. Tegenwoordig worden softside waterbedden het meest verkocht. Bij dit type waterbed is de bedomranding gemaakt van zacht schuim. Het matras komt hierdoor deels op het bed te liggen en kan een beetje uitzetten. Daarnaast kun je veel comfortabeler op de rand van het bed zitten.

Voordelen van een waterbed

Een waterbed verdeelt jouw lichaamsgewicht gelijkmatig, waardoor er geen drukpunten ontstaan. Dit betekent dat je in iedere slaaphouding comfortabel kunt liggen. Het is daarnaast erg fijn voor mensen die regelmatig last hebben van fysieke klachten zoals nekpijn, rugpijn en spierpijn. Een ander groot voordeel is dat een waterbed erg hygiënisch is. Er kan geen vocht of vuil in het matras trekken en het is gemakkelijk schoon te maken. Ook kun je de temperatuur geheel naar wens aanpassen. Zo blijf je in de winter lekker warm en stap je in de zomer juist in een koel bed. Bij een waterbed met duo systeem (twee losse matrassen) kun je de temperatuur van beide matrassen los van elkaar aanpassen.

waterbedden

Watermatras stabilisatie 

Je kunt een waterbed op maat laten maken zodat het perfect aansluit op jouw wensen. Bepaal niet alleen het formaat en uiterlijk van het bed, maar kies ook de gewenste stabilisatie. De stabilisatiegraad geeft aan hoe goed het watermatras ondersteunt. Sommige mensen willen extra veel ondersteuning, terwijl andere juist het gevoel van slapen op water willen ervaren. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Breng dan een bezoekje aan een waterbeddenwinkel of vraag online om professioneel advies.

Waterbed onderhoud

Een kwalitatief waterbed heeft van zichzelf al een lange levensduur. Deze kun je verlengen met het juiste onderhoud. Voeg ieder half jaar waterbed conditioner toe aan het water, maak het matras schoon met een vinylreiniger en vergeet niet het waterbed te ontluchten om luchtbellen (en dus klotsend water) te voorkomen.