Heb je een tuin die niet al te groot is, maar wil je hem toch groot laten lijken? Dit kan heel eenvoudig met een paar veranderingen in je tuin. Door onderstaande tips door te voeren in jouw tuin lijkt het qua uitstraling gelijk een stuk groter. 

Rust, rust en nog eens rust 

De meeste mensen hebben het idee om juist extreme accessoires, planten en tegels aan te schaffen om hun tuin groot te laten lijken. Maar juist rustige kleuren zorgen ervoor dat de tuin optisch groter lijkt. Een andere manier om te zorgen voor rust in de tuin is door het toepassen van herhaling. De hersenen zorgen ervoor dat je een patroon blijft herhalen, ook buiten je zicht om. Hierdoor lijkt de tuin al een stuk groter door bijvoorbeeld een rij van dezelfde planten en dit straalt tegelijkertijd ook rust uit. 

Een schutting vergroot of verkleint 

Een schutting met planken in verticale richting zorgt optisch voor een veel kleinere tuin. Plaats je korte planken horizontaal boven elkaar, dan creëer je al gelijk veel meer ruimte. Wil je liever geen houten schutting in de tuin? Dan is een groene levende muur (ook wel bekend als verticale tuin) wellicht iets voor jou. Door een levende muur creëer je rust en ruimte in je tuin en zo kan je op de grond gebruik maken van tegels. Op de grond kan je namelijk veel meer ruimte creëren met tegels dan met gras. Om de tuin groter te laten lijken zijn grote tegels hier het meest geschikt voor. Het beste is om deze los van elkaar te leggen in een kronkelpad. 

Grotere tuinmeubelen 

Een andere tip is om grote tuinsets te plaatsen met hogere tuinstoelen en zithoekjes te creëren. Je zou juist denken dat als je een kleine tuin hebt het nodig is om een klein tuinset neer te zetten, maar het tegendeel is waar. Door een klein tuinset in een kleine tuin neer te zetten krijg je juist een verkleind beeld van de totale tuin. Probeer hierbij ook te spelen met verschillende vormen, bijvoorbeeld een ronde tuintafel breekt een rechthoekige tuin enorm, wat ook weer zorgt voor een grotere uitstraling van de tuin. Blijf er wel op letten dat het nog in verhouding is. Zet geen loungeset van drie meter in een overkapping van tweeënhalve meter. 

tuin groter laten lijken

Maak gebruik van hoogteverschillen 

Door verschillende hoogtes toe te passen krijg je niet in één blik een goed beeld van de tuin. Je hoeft niet gelijk de hele tuin te verbouwen om dit te verwezenlijken. Enkele hoge en kleine plantenbakken in combinatie met een verlaagd of verhoogd terras kan al voor een groot verschil zorgen. Een tip hierbij is om aan de voorkant van de tuin met een groot object te starten en dan steeds kleiner naar achteren te werken. Vroeger haalde ze dit trucje namelijk al uit en staan in kasteeltuinen de grote beelden vooraan werden geplaatst en de kleinere beelden achteraan. Hierdoor leken de kasteeltuinen nog groter dan ze vaak al waren. Met het plaatsen van tuinmeubelen kan je bijvoorbeeld een hoger barset en een wat lager loungeset plaatsen. Of op een hoger terras een tuinset en op het lagere terras een loungebank. 

Weerspiegeling 

Door weerspiegeling van water of van een spiegel lijkt er meer te zijn dat dat er is in de tuin. De handigste plek om je spiegel op te hangen is helemaal achter in de tuin. Hierdoor lijken er veel meer planten te zijn dan er in werkelijkheid zijn. Met het plaatsen van een vijver creëer je ook een weerspiegeling alleen dan vanaf de andere kant. Door een vijver wat hoger of juist wat lager te plaatsen creëer je ook gelijk hoogteverschillen in je tuin.  

Verf de achterste muur of schutting donker 

Het lijkt wat tegenstrijdig als er juist aangeraden wordt om met lichte kleuren te werken, maar door de achterste muur donker te verven wordt de tuin optisch dieper.