We zijn het allemaal over één ding eens: ons huis zou niet compleet zijn zonder een bank. Dit is niet alleen een ontmoetingsplaats maar ook het perfecte toevluchtsoord na een lange dag werken. Toch zal het ooit tijd worden om uw bank te vervangen of opnieuw te bekleden.

Als u al jaren geniet van uw vertrouwde bank kan het lastig zijn om deze de deur uit te doen. En dat terwijl de bank wellicht al tijden niet meer lekker zit. Wij weten allemaal dat tijdens de aanschaf van uw bank u rekening houdt met de andere meubels en accessoires in uw huis. Zo kan de kleur van de bank goed bij uw eetkamerstoelen passen en past de maat van de bank exact in een hoek van het huis.

De angst om bij een nieuw exemplaar geen perfecte uitvoering te vinden weerhoudt u misschien van het vervangen van de bank. Maar een bank met gebreken in de woonkamer laten staan is geen betere optie. 

De levensduur van een bank ligt aan de kwaliteit en hoe vaak deze wordt gebruikt. De belangrijkste factor voor de levensduur van een bank is de kwaliteit en duurzaamheid. Een goede bank gaat doorgaans tussen de 7 en 15 jaar mee. 

Als u niet zeker weet of het tijd is om u bank te vervangen of opnieuw te bekleden zijn de volgende 4 signalen het beste waar u op kan letten. 

1. De bank is te groot of te klein

Het is mogelijk dat een bank te groot of te klein is voor uw woonkamer. Het lijkt logisch dat een kleine bank in een kleine kamer wordt gezet en een grote bank in een grote kamer. waar het om gaat is het vinden van de juiste balans tussen de bank en uw andere meubelstukken. 

Een bank is te groot voor de ruimte waarin u hem wil plaatsen als hij onhandig of oncomfortabel aanvoelt. U zal waarschijnlijk de indruk krijgen dat de bank te overweldigend en vol is waardoor het moeilijk is om de ruimte goed te kunnen gebruiken en om van te genieten. 

Of uw bank te klein is hangt af van uw behoeften en de grootte van uw kamer. Als uw bank te klein is zal hij de kamer niet vullen en zal hij niet op zijn plaats lijken. 

2. De bank kussens zijn plat

Door de jaren heen kunnen de kussens van de bank doorhangen en plat worden. De bank zit niet comfortabel, de kussens  vormen niet terug en maken het opstaan vanuit de bank moeilijk. 

Er is een mogelijkheid om de platte kussens zelf op te lossen door de kussens te vullen. Dat doe je door het kussen uit de hoes te halen. Rol vervolgens de vulling uit en leg het kussen daarop. De vulling moet drie zijden van het kussen bedekken: boven, voor en onder. Trek het kussen rond de vulling zodat het goed past. Nadat u de juiste maat hebt gemeten plaatst u lijmspray tussen de laag watten en uw kussen om te voorkomen dat twee gaan schuiven wanneer ze in de kussenhoes worden geplaatst. Laat de lijm drogen, doe de hoes terug om het kussen.

Als de kussens van uw bank niet meer te redden zijn zit er niets anders op dan de kussens te vervangen. In dit geval kunt u kijken naar Ideeën voor Ikea bankhoezen.

platte kussens bank

3. Uw bank begint krakende geluiden te maken

Als uw bank plotseling luidruchtiger lijkt dan voorheen kan het zijn dat uw bank aan het verouderen is. Naarmate de bank ouder wordt, begint het materiaal van nature af te breken waardoor het minder bestendig is tegen het constante gewicht dat moet worden gedragen. Het hout rond bouten en schroeven kan beginnen te versplinteren en de metalen onderdelen kunnen verzwakken. 

Sommige banken gaan langer mee  dan andere. Sommige bank bezitters laten hun bank opnieuw bekleden. Maar er is een punt waarop het herstellen van een bank onpraktisch is vanwege de mate van slijtage en reparatiekosten. 

Als verzakking is begonnen, schuim is verslechterd, grote scheuren of splinters te vinden zijn, de metalen hardware begint te roesten en de bank aanhoudend blijft piepen en kraken is het beter om de bank te vervangen. 

4 Uw bank heeft een overweldigende geur en u krijgt jeuk 

Als u een overweldigende geur blijf ruiken die maar niet weggaat is het tijd voor een nieuwe bank. Als u hierbij ook jeuk ervaart na het zitten op de bank is het absoluut tijd om afscheid van uw bank te nemen. Huidschilfers van huisdieren, zweetvoeten en slechte luchtcirculatie kunnen ervoor zorgen dat uw bank onaangename geuren opbouwt die na verloop van tijd voor jeuk kunnen zorgen. 

Een andere oorzaak waarom uw bank een overweldigende geur heeft of u last heeft van jeuk kan door bedwantsen komen. Als er bedwantsen op uw bank plaatsvinden moet dit onmiddellijk worden aangepakt om andere gevolgen te voorkomen. Mensen geven wel eens aan dat zij last hebben van jeukende bultjes of een zoete geur ruiken. De zoete geur vindt voornamelijk plaats als het gaat om een grote bedwantsenplaag. 

bank opnieuw bekleden

Conclusie

U heeft goede herinneringen aan uw bank, U zag er uw favoriete film op, u kon rustig op uw bank een dutje doen en het was altijd een mooi samenzijn met familie en vrienden. 

Alleen is niets meer zoals vroeger, de grootte klopt niet meer, de kussens zijn plat, de bank kraakt, er hangt een nare geur en u heeft jeuk wat wellicht een bedwantsenplaag kan zijn. Dit zijn redenen om uw bank opnieuw te bekleden of er echt afscheid van te nemen.