Vrijwel alle mensen in loondienst hebben hun vakantiegeld inmiddels al ontvangen. Meestal wordt dit eind mei en heel soms eind juni op de rekeningen gestort. Dit kan gebruikt worden in de vakantie, maar het kan natuurlijk ook voor heel veel andere doeleinden ingezet worden. Het fijne van vakantiegeld is dat dit in veel gezinnen (zeker met twee werkenden) vrijwel een extra maandsalaris oplevert. Als er geen vakantieplannen zijn, kun je dit misschien op een andere manier slim besteden. Bijvoorbeeld in huis of tuin. Maar wat zijn nu slimme uitgaven? We zetten drie tips op een rijtje.

1.    Investeer in een groot speeltoestel

Heb je kinderen? Dan is het misschien een leuk idee om de tuin eens te verrijken met een speeltoestel nu jullie niet op vakantie gaan. Wat dacht je van een trampoline kopen? Dat zorgt gegarandeerd voor uren springplezier de komende zomer. Bovendien is het ook nog eens een zeer duurzame aankoop. Met een trampoline doe je jaren. Houd wel rekening met het feit dat de kinderen ook ouder zullen worden. Kies daarom voor een extra grote trampoline met een flink belastbaar gewicht. Op die manier kunnen ze er voorlopig nog van genieten en kan je zelf misschien ook nog eens een sprongetje wagen.

Naast een trampoline kan ook een groot speelhuisje met glijbaan en schommel gekocht worden. Of ben je wellicht al jaren van plan om een groot opzetzwembad te kopen, maar vond je deze altijd te duur. Met het vakantiegeld zijn deze aankopen snel gedaan en hier heb je écht jaren plezier van. Zo vier je vakantie voortaan gewoon in eigen tuin.

2.      Vervang oude apparaten

Oude apparaten gaan altijd stuk op momenten dat het financieel eigenlijk niet zo goed uitkomt. Bijvoorbeeld in de decembermaand of als net de spaarrekening is geplunderd voor een verbouwing of nieuwe auto. In dat geval kan je plotseling financieel in erg zwaar weer terechtkomen. Daarom is het beter om hier bij voorbaat al rekening mee te houden en bij momenten van extra financiële ruimte alvast oude apparaten te vervangen. Je weet dat veel apparaten immers niet het eeuwige leven hebben. Wanneer zij al zeer op leeftijd zijn, kan je ervoor kiezen om ze nog voordat ze mankementen gaan vertonen te vervangen met behulp van het vakantiegeld.

Wist je dat dit ook nog eens tot een besparing op structurele basis kan leiden? Oudere apparaten verbruiken over het algemeen veel meer stroom. Zeker met de huidige energieprijzen is dat niet wenselijk. Door het vervangen van deze apparaten zal je je energieverbruik snel lager zien worden.

vakantiegeld goed besteden

3.      Huis verduurzamen

De energieprijzen rijzen de pan uit. Het is nu dan ook meer dan ooit belangrijk om verduurzamende maatregelen in huis te treffen. Op die manier kan er heel veel geld op de lange termijn worden bespaard. Maar dat niet alleen, ook draag je zo je steentje bij aan het milieu en verlaag je jullie ecologische voetafdruk. Genoeg redenen dus om hier je vakantiegeld in te stoppen.