Een visgraat vloer is een tijdloze en stijlvolle keuze voor je interieur. Het legpatroon van de visgraat geeft een elegante en luxe uitstraling aan elke ruimte. Of je nu een klassiek of modern interieur hebt, een visgraat vloer voegt direct karakter en klasse toe. Als je van plan bent om een visgraat vloer te leggen, zijn er enkele belangrijke tips waarmee je rekening moet houden. In dit artikel delen we 3 handige tips die je zullen helpen bij het succesvol leggen van een visgraat vloer.

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor het leggen van een visgraat vloer. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer schoon, vlak en droog is. Verwijder eventuele oneffenheden, stof en vuil. Controleer ook of de ondervloer geschikt is voor het leggen van een visgraat vloer. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een extra laag ondervloer te plaatsen om een stabiele basis te creëren.

Daarnaast is het belangrijk om de visgraat planken of tegels vooraf te laten acclimatiseren in de ruimte waar ze gelegd zullen worden. Dit zorgt ervoor dat het hout of het materiaal zich kan aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte, wat kromtrekken en barsten voorkomt. 

Bekijk hier meer!

visgraat vloer leggen

Tip 2: Kies de juiste legmethode

Er zijn verschillende legmethoden die je kunt gebruiken bij het leggen van een visgraat vloer. De meest gebruikelijke methoden zijn de traditionele spijker- of lijmtechniek en de moderne klikmethode. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van jouw specifieke situatie en voorkeuren.

Bij de traditionele spijker- of lijmtechniek worden de visgraat planken of tegels direct op de ondervloer bevestigd met behulp van lijm of nagels. Deze methode vereist vakmanschap en kan het beste worden uitgevoerd door een ervaren professional.

De klikmethode daarentegen maakt gebruik van een handig kliksysteem, waarbij de planken of tegels in elkaar worden geklikt zonder het gebruik van lijm of spijkers. Dit maakt de installatie sneller en gemakkelijker, waardoor het een populaire keuze is voor doe-het-zelvers.

leggen van een visgraat vloer

Tip 3: Denk aan het patroon en de afwerking

Bij het leggen van een visgraat vloer is het belangrijk om na te denken over het gewenste patroon en de gewenste afwerking. Visgraat vloeren kunnen in verschillende patronen worden gelegd, zoals het traditionele 90 graden patroon of het moderne 45 graden patroon. Kies het patroon dat het beste past bij jouw interieur en gewenste stijl.

Daarnaast is de afwerking van de visgraat vloer een belangrijk aspect om over na te denken. Je kunt kiezen voor een onbehandelde vloer die je zelf nog kunt afwerken met olie, lak of wax. Deze afwerkingen bieden bescherming en geven de vloer een mooie glans. Als je liever een kant-en-klare afwerking wilt, kun je ook kiezen voor voorbehandelde visgraat planken of tegels die al zijn afgewerkt met een beschermende laag.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kleur van de visgraat vloer. Je kunt kiezen voor natuurlijke houttinten die warmte en karakter toevoegen aan je interieur, of je kunt gaan voor meer moderne tinten zoals grijs of wit voor een eigentijdse uitstraling. Kies een kleur die past bij je interieurstijl en de sfeer die je wilt creëren.

Bekijk de webshop voor alle soorten visgraat vloeren!